Zdrava hrana ŠALAK Vlašić

13 Sep 2015
Zdrava hrana ŠALAK Vlašić Zdrava hrana ŠALAK Vlašić photo: Agencija DAN

Zdrav život, podrazumijeva i zdravu hranu, još ako je ukusna, onda je to pun pogodak.

Upravo takvim svaki odlazak u pansion Šalak doživljavaju svi oni koji su probali neki od tradicionalnih specijaliteta, pa se s razlogom, ponovo vraćaju. Nakon šetnje i sporta, kao pravo osvježenje a prije jela, ljubazni domaćini poslužuju neki od domaćih sokova od zohve, višnje, mente, koprive....

Domaća tarhana redovna je ponuda, a onda pravi spektakl: lonac i grah uz domaći hljeb i sezonsku ili kiselu salatu, koja je već spremna za ovu zimsku sezonu. I tu nije kraj ponude, jer pura i kljukuša, mnogima je i jediina prilika kada mogu probati ova tradicionalna jela. Posebna narudžba uključuje pitu, ili meso ispod sača, a uvijek dostupni i najčešće traženi su uštipci sa mladim ili Vlašićkim sirom, suhim mesom, te bogatom ponudom pekmeza iz vlastite proizvodnje.

Pekmez od šljive, breskve, jabuke, drijenjka, i mnogi drugi, prave se po domaćem receptu, od zdravih namirnica koje se, ukoliko je moguće, beru i nabavljaju na Vlašiću. Čak i ako se nabavljaju iz drugih krajeva koristi se jedino provjereno voće i povrće, a prednost imaju lokalni proizvođači.

Ovog vikenda, uz brojne goste, ipak su vrijedni domaćini porodice Šalak, uspjeli pripremiti desetine litara ovog zdravog soka te isto toliko kilograma pekmeza već spakovanog i spremnog za upotrebu.

Iako nije počela prava sezona, gosti traže šarenu salatu, a kiseli kupus već narednog vikenda čeka prve degustatore.

VlasicLIVE.com