Aktuelno

Boravak na planinama topi kilograme: Čekamo vas na Vlašiću!

Rijedak zrak na velikim nadmorskim visinama siromašan je kisikom, a razumijevanjem ovog mehanizma koji stoji iza gubitka težine mogli bi se osmisliti novi tretmani protiv pretilosti, smata Florian Lippi sa univerziteta Ludwig Maximillian u Münchenu.

Njegov tim je proučavao život na velikim visinama sedmicu dana i nikakve promijene nisu uveli u životnu rutinu pretilih muškarca.
Krajem studije koja je provođena u klimatiziranom laboratoriju na vrhu najviše njemačke planine Zugspitze tjelesna masa, unos hrane i krvni tlak kod muškaraca s viškom kilograma značajno su se smanjili, a rezultati su se mogli vidjeti još sedmicama nakon povratka s planine.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Obesity, a naučnici smatraju da rijedak zrak utječe na povećanje razne leptina u krvi, hormona koji smanjuje apetit, no potrebne su daljnje studije.

”Dugotrajni rezultati smanjenja težine nakon boravka na velikoj nadmorskoj visini povezani su uglavnom s ubrzanjem metabolizma i smanjenjem unosa hrane. Razlozi za ove promjene ostaju nejasni. Možda se pak radi samo o prilagodbi tijela na nove životne uslove”.

Lippi kaže da je u ranijim studijama i kod ljudi s normalnim indeksom mase zamijećeno smanjenje tjelesne težine tokom boravka u planinama, no potrebna su još brojna istraživanja kako bi se razotkrio mehanizam koji utječe na gubitak težine.

Agencija DAN