Aktuelno

Kako smo krenuli prije 20 godina…

Kako smo krenuli prije 20 godina...
Screen stranice Babanovac.net iz 2005. godine

Sada već davne 2003. godine, uz početak veće dostupnosti interneta na ovim prostorima, pojavilo se nekoliko internet stranica na kojima su se mogle pronaći informacije o planini Vlašić.

Naravno, to ne bi bio problem da su informacije na tim stranicama bile istinite. Pisalo je da je na Vlašiću na raspolaganju čak 5 ski liftova (radio je samo “Babanovac”), te da skijaši mogu uživati na 15 kilometara ski staza. Iza svega nije bila ljubav prema planini nego pokušaj da se posredovanjem u izdavanju objekata ostvari profit.

Kao ljudi koji su bukvalno odrasli na Vlašiću, i izuzetno poznaju sve prijeratne i posljeratne prilike na toj planini, započeli smo sa učenjem web programiranja. Prva verzija internet stranice Babanovac.net osvanula je 2004. godine i nedugo nakon pojavljivanja priskrbila je sebi izuzetan broj posjeta, ali što je najvažnije i epitet da su sve informacije na njoj tačne. Nedugo nakon pokretanja dobili smo izuzetnu podršku dragih prijatelja sa tada već etabliranih stranica Skijanje.rs (Srbija), DalmacijaSKI.com i Skijanje.hr (Hrvatska).

Tačna informacija o Vlašiću se ponovo širila i na ovu planinu je dovodila sve veći broj gostiju.

Zbog tehničkih problema u vezi domene i hostinga pokrenuli smo internet stranicu VlasicLIVE.com koja je nastavila sa donošenjem vijesti sa Planine koja ima dušu.

Upravo taj izraz “Vlašić, planina koja ima dušu” potiče iz ranih 2000. godina, a stvorio ga je Romeo Kolobarić, veliki gospodin i zaljubljenik u ovu planinu. Na našu molbu nam je isti ustupio i koristili smo ga uz svoja loga.

VlasicLIVE.com je nastavio duboko ucrtanim stazama stranice Babanovac.net. Svakodnevno smo donosili aktuelne vijesti i prenosili sve važne informacije. Osim toga, ustanovili smo i Facebook stranice “Vlasic LIVE” i “Vlašić” koje imaju oko 75.000 pratilaca.

Teško je uopšte i pokušati vratiti film koliko smo foto aparata, kamera, mobitela, vozila koristili i kilometara napravili u ovih 20 godina, uvijek sa istim ciljem.

U 2024. godini planirali smo da na dostojan način obilježimo dvadeset godina našeg vlašićkog internet portala. O tome ćete biti pravovremeno obavještavani.

I da, još uvijek volimo Vlašić, ništa manje nego prije.

Agencija DAN