Aktuelno

Miroslav Matošević: Poduzeti mjere za oporavak ugostiteljske i turističke djelatnosti

Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona uputila je dopis mjerodavnim institucijama kojim predlaže mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na turističku i ugostiteljsku djelatnost na području tog kantona.

Direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević istakao je da je u proteklom mjesecu došlo do gotovo stopostotnog pada u prihodima preduzeća koja su orijentisana na te djelatnosti te da se očekuje da će one posljednje započeti s normalnim radom nakon stabilizacije epidemiološke situacije.

Većina ovih preduzeća imat će identične gubitke u aprilu, maju i junu, bez obzira na određene optimistične najave skorog rješavanja krize. Prema našem saznanju, svi unaprijed dogovoreni aranžmani otkazani su već početkom marta za cijelu poslovnu godinu – rekao je Matošević, upozoravajući da su brojna turistička i ugostiteljska preduzeća bila primorana na otpuštanje određenog broja uposlenika.

Matošević je naglasio da pojedine mjere za oporavak ekonomije, koje su predložene na višim nivoima vlasti, nisu uzele u obzir različite djelatnosti i stepen pogođenosti koronavirusom, iako su posljednjih dana evidentne inicijative koje se tiču turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Naši prijedlozi u cilju oporavka ugostiteljske i turističke djelatnosti realni su i u skladu s mogućnostima svih nivoa vlasti u BiH. Napominjem da je turizam komplementaran i usko povezan s preko 50 drugih djelatnosti – istakao je.

Ocijenio je da je važno da se u ekonomskim mjerama stabilizacije na nivou kantona i općina, uvaži uloga i značaj turističke i ugostiteljske djelatnosti, na osnovu ukupnog ekonomskog učinka koje ostvaruju u privredi, broju zaposlenih radnika, te u skladu sa kontinuiranim rastom i investicijama.

Kako je rekao, neophodno je da kriterij za finansijsku pomoć bude zabrana obavljanja djelatnosti i stepen pogođenosti pojedinih djelatnosti.

Primjerice, putničkim i turističkim agencijama nije zabranjen rad, ali zbog isključive povezanosti s drugim djelatnostima kojima je zabranjen rad, kao što su hotelska i druga ugostiteljska poduzeća, oni ne mogu nikako poslovati i ostvarivati prihode. Vrlo je važno da ona preduzeća i obrti koji su zbog različitih propisa bili primorani zakonski obustaviti svoju djelatnost, budu izuzeta od eventualnog kriterija “prekida radnog odnosa radnika” kao kriterija za finansijske subvencije preduzećima i obrtima – poručio je direktor Turističke zajednice SBK/KSB.

Iz Turističke zajednice SBK/KSB takođe su predložili potpuno ili djelimično ukidanje općinskih komunalnih taksi za 2020. godinu, osiguravanje grant sredstava Vlade SBK/KSB za podršku skijaškim centrima, kao i zastupljenost ugostiteljstva i turizma u grantu za privredu u SBK/KSB.

FENA/Agencija DAN

Miroslav Matošević: Poduzeti mjere za oporavak ugostiteljske i turističke djelatnosti
Miroslav Matošević