Aktuelno

Na bolji svijet preselila Enisa Sujoldžić: Autorica prve vikendice i jedan od idejnih tvoraca Babanovca

Porodica i Travničani su se u subotu oprostili od Enise Sujoldžić, prvog travničkog arhitekte i istinskog zaljubljenika u svoj posao, ovaj grad i planinu Vlašić.

Enisa Sujoldžić rođena je 18. maja 1939. godine u Travniku gdje je završila i opću gimnaziju. Arhitektonsko urbanistički fakultet je završila u Sarajevu 1963. godine.

Bila je prvi arhitekta koji je iz Travnika.

Bavila se je uglavnom sa oblasti urbanizma i učestvovala je na nizu urbanističkih projekata vezanih za grad Travnik, potom planinu Vlašić, te Maglaj, Zenicu i druge bh. gradove.

Projektovala je prvu vikendicu na Vlašiću još daleke 1968. godine, a ta taj je projekat je i primila nagradu časopisa “Sam svoj majstor”. Po tom tipu vikendice su izgrađene i mnoge druge prijeratne vikendice na Vlašiću.

Radni vijek započinje u općini Travnik, a potom prelazi u Projektni biro urbanističkog zavoda Travnik. Bila je član prve redakcije lista “Divan” u Travniku ratne 1993. godine.

Neumorno je radila na očuvanju kulturno historijske zone grada Travnika, odnosno područja travničkih naselja Osoje i Varoš.

Među njenim mnogobrojnim projektima svakako treba izdvojiti i travničku Gasulhanu.

Porodici i prijateljima upućujemo izraze najiskrenijeg saučešća.

Agencija DAN