Aktuelno

Na Vlašiću u rukometnom kampu 17-ero djece s posebnim potrebama

Na Vlašiću u rukometnom kampu 17-ero djece s posebnim potrebama
Na Vlašiću u rukometnom kampu 17-ero djece s posebnim potrebama - photo: Facebook (arhiv)

Sutrašnjim treningom završava se druga smjena i rad  ovogodišnjeg, 7. međunarodnog Handball Talent Campa (HTC) na Vlašiću, kojeg proslavljeni bivši rukometaš i aktuelni selektor kadetske reprezentacije Jasmin Mrkonja organizira sa svojim prijateljima.

Stalni članovi stručne ekipe su Damir Cipurković iz Tuzle, Haris Fidahić iz Goražda i fizoterapeut Radoslav Blagojević iz Beograda, a u drugoj je smjeni, umjesto Cipurkovića, s golmanima Sidik Omerović.

Gosti su ove godine bili i legendarni Zlatko Portner, Mrkonjin saigrač iz Jugoplastike i reprezentacije bivše Jugoslavije a sada trener u Švicarskoj te Zdenko Kordi iz Hrvatske, koji si najavili dolazak i naredne sezone.

U prvoj smo smjeni imali 40 dječaka i djevojčica do 17 godina starosti, od kojih su neki i učešćem na kampu željeli produžiti trenažni proces, a koji je tokom ljetne pauze uglavnom prekinut u mnogim našim klubovima. 

U drugoj smjeni je 31 učesnika, među kojima i 10 štićenika JU Centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK te dvoje njihovih pratilaca, koji su potpuno involvirani u rad kampa.

Iz ove kategorije djece su i po dva dječaka sa Pala i Tuzle te još trojica iz Zenice, koji su s nama u sklopu programa Specijalne olimpijade BiH. Zajedno radimo i družimo se – kaže Mrkonja, koji je ističe kako je ovo lijep primjer inkluzije kroz sport.

Sedmodnevni boravak djece s posebnim potrebama iz ZDK-a dijelom je sufinansirala i Vlada ZDK, čiji su ministri socijalne politike Nurđihan Šahinović  i obrazovanja Mensur Sinanović te predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak danas posjetili učesnike kampa.

Već drugu godinu Vlada ZDK učestvuje u sufinansiranju boravka  djece u kampu, jer za nas je ovo lijep primjer druženja i povezivanja djece s posebnim potrebama s djecom koja redovno treniraju. Ovo je ideja koju treba promovirati i mi ćemo sigurno, kao Vlada ZDK, učestvovati i pomoći da ova djeca i u budućnosti učestvuju na sličnim kampovima.Treba samo vidjeti sreću i zadovoljstvo ove djece, koja su jučer imali i čas jahanja konja. To je za njih bio poseban doživljaj– ističe Šahinović.

FENA