Aktuelno

Na Vlašiću uspješno realizovana vježba traganja i spašavanja helikopterom

Na Vlašiću uspješno realizovana vježba traganja i spašavanja helikopterom
Na Vlašiću uspješno realizovana vježba traganja i spašavanja helikopterom - photo: OS BiH

Na planini Vlašić u rejonu sela Gostilj, u srijedu 09. septembra 2020. godine uspješno je realizovana vježba „Potraga 20“ u koordinaciji Službe traganja i spašavanja Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH, Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) i Spasilačko koordinacijskog centra (RCC).

Prema scenariju vježbe, ultralaka letjelica žirokopter koja je letjela na ruti Sarajevo-Travnik-Banja Luka za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), nije sletjela u predviđeno vrijeme na aerodrom Banja Luka. Zadnja poznata pozicija tačke javljanja je Travnik. Prema propisanim procedurama u ovakvim situacijama angažuje se služba traganja i spašavanja (STS) koja dežura 24 sata za potrebe BHDCA.  Posada STS-a angažuje se na direktan poziv RCC-a.

U vježbi su upotrijebljeni helikopter UH-1H iz STS-a i helikopter Gazela kao dodatna letjelica za pretraživanje. Dodatni helikopter se angažuje po procjeni terena. Obično planinski teren zahtijeva dodatne kapacitete što je i simulirano u ovoj vježbi.

Brzom reakcijom kako je predviđeno propisanim procedurama helikopteri su upućeni u rejon pretraživanja gdje je pronađeno simulirano mjesto pada letjelice. Koordinacijom na terenu između posade helikoptera pristupilo se spašavanju i evakuaciji povrijeđenog prilikom čega su članovi obje posade pokazale profesionalizam u izvršavanju zadaća. Samo dobro obučene i uvježbane posade mogu odgovoriti zadaćama ove vrste, jer svako slijetanje na terene nadmorske visine iznad 1000 metara zahtijeva dodatnu obuku.

Pri organizaciji vježbe, lokalno stanovništvo i vlasnik zemljišta na kome je izvršena vježba su ponudili svu neophodnu pomoć što govori i o spremnosti naših građana da podrže Oružane snage BiH u njihovim namjerama. Vježbu je pratio vršitelj dužnosti direktora  BHDCA Čedomir Šušnjar sa svojim saradnicima, kao i pripadnici EUFOR LOT tima Rumunske.

Info ZŠ OS BiH