Aktuelno

Na Vlašiću zvanično otvorena zimska turistička sezona (VIDEO+FOTO)

Na Vlašiću zvanično otvorena zimska turistička sezona
Na Vlašiću zvanično otvorena zimska turistička sezona

Današnjom svečanom ceremonijom na vlašićkom Babanovcu je zvanično otvorena zimska turistička sezona 2022/2023.

Velikom broju prisutnih obratio se Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB, koji je naglasio da je Vlašić jedan od najprepoznatljivijih planinskih centara u Bosni i Hercegovini, te da je prema relevantnim pokazateljima na platformi “Booking” popunjenost ove planine sto postotna i za ovu sezonu.

Gostima je prikazana izložba starih fotografija koju je pripremio Kantonalni arhiv Srednjobosanskog kantona, a direktorica Arhiva, Spomenka Pelić i njen autor, Muhamed Gacić, naglasili su da je cilj ove izložbe prikazati put razvoja ovog planinskog centra od samih početaka.

Načelnik Općine Travnik, Kenan Dautović, podsjetio je prisutne na trenutne aktivnosti Općine i njenih službi na ovome području, te je najavio izradu regulacionih planova za Galicu i Gostilj, kao i ideju da se na području Harambašine vode planira dalja izgradnja značajnih objekata.

Kantonalni ministar privrede, Nisvet Hrnjić, govorio je o jasnom razvoju turističkih potencijala Srednjobosanskog kantona, te o potrebi daljih ulaganja u ovaj segment privrede.

Cijeli događaj je održan u posebno uređenoj kolibi hotela Sunce, a ljubazni domaćini ovog hotela su nakon zvaničnog dijela pripremili ručak za sve goste i zvanice.

Na Vlašiću trenutno nema snijega, ali su sve pripreme za istinski start skijaške sezone završene, te se zaista čekaju samo povoljne vremenske prilike.

Agencija DAN