Aktuelno

Napravljen veliki korak: Na Vlašiću uskoro vjetroelektrana

U sjedištu JP Elektroprivreda BiH, ministar Nisvet Hrnjić, u ime koncesora s jedne strane, i generalni direktor Bajazit Jašarević, u ime koncesionara s druge strane, potpisali su 6 Ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju-vjetroelektrane na platou Vlašić.

Urađeno je to na osnovu Odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o dodjeli koncesije za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju-vjetroelektrane na platou Vlašić. Potpisivanjem navedenih ugovora poduzet je važan korak u okviru ukupnog projekta izgradnje vjetroparka na platou Vlašić, čime su se stekli uslovi za nastavak njegove realizacije u narednim fazama.

Navedeni projekt od velikog je značaja za Srednjobosanski kanton posebno imajući u vidu važnost instaliranja proizvodnih kapaciteta u oblasti obnovljivih izvora energije. Ministarstvo privrede će, u okviru svojih nadležnosti, pratiti realizaciju potpisanih ugovora i nastaviti pružati svaku podršku i asistenciju do okončanja procesa izgradnje vjetroparka.
Vlada SBK/Agencija DAN