Aktuelno

Nova lokacija i organizacija ambulante i Covid protokol na Vlašiću

Nova lokacija i organizacija ambulante i Covid protokol na Vlašiću
Nova lokacija i organizacija ambulante i Covid protokol na Vlašiću - photo: Agencija DAN

Potreba stalnog prisustva medicinskih radnika na platou Babanovac je nesporna, ali sve dok JU Dom zdravlja Travnik ne uspije naći odgovarajući prostor za ambulantu i smještaj svojih uposlenika do tada smo ograničeni na sezonsku.

Razgovarali smo sa prim. dr. Nurdinom Šatrovićem, direktorom travničkog Doma zdravlja, a nakon razgovora smo došli do informacije da će prostorije ambulante za redovne i Covid sumnjive pacijente u ovoj zimskoj sezoni biti u prostoru sportske dvorane hotela Sunce.

Osim toga, jučerašnje otvorenje zimske sezone bilo je prilika da se prvi put objave mjere donesene u okviru internog Covid protokola za planinu Vlašić, a Samer Dolovac, jedan od direktno uključenih u njegovo stvaranje nam je dodatno pojasnio šta on donosi:

U slučaju da se kod pojedinaca (turista) pojave simptomi, kroz jedinstveni destinacijski “interni protokol tourism safe” smještajni objekti će sa jasnim instrukcijama postupiti u komunikaciji i saradnji sa Domom zdravlja Travnik i ZZJZ SBK

Svim turistima koji budu dolazili iz država Hrvatske, Srbije, Slovenije i dr., a kojima će biti potreban test sa negativnim rezultatom pri povratku u svoje države , moći će testiranje izvrsiti na Vlašiću (ujutro uzimanje brisa po najavi, a popodne rezultat testa), smještajni objekti će vrlo precizno objasniti te korake (prednost je da se neće gubiti vrijeme u smislu odlaska u bliže gradove na testiranje ili po ishod testa).

Svi turisti na Vlašiću kojima će trebati komercijalni test, imat će 10% popusta, a uskoro će određeni smještajni objekti objaviti posebne ponude sa daleko većim popustima pa i do gratisa (za duže boravke).

Osnovno je da svi turisti iz drugih država trebaju uraditi prijavu boravka u Turističkoj zajednici SBK/KSB putem svojih smještajnih objekata.

Sezonska amulanta će startati sa radom od novogodišnjih praznika i bit će smještena u sportskoj dvorani SRC “Sunce” sa radnim vremenom od 9 do 16 sati i sa posebnim kontakt telefonom.

Agencija DAN