Aktuelno

Novi Zakon o ugostiteljstvu konačno će omogućiti registraciju izdavanja smještaja

Novi Zakon o ugostiteljstvu konačno će omogućiti registraciju izdavanja smještaja
Novi Zakon o ugostiteljstvu konačno će omogućiti registraciju izdavanja smještaja

Nakon što su oba doma Parlamenta Federacije BiH odobrila nacrt novog Zakona o ugostiteljstvu FBiH koji im je dostavila Vlada FBiH, Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao obrađivač provodi završne aktivnosti na pripremi prijedloga tog dokumenta.

Radna grupa Ministarstva započela je javne rasprave u svih 10 kantona FBiH s ciljem izrade što kvalitetnijeg teksta Prijedloga zakona o ugostiteljstvu FBiH i kako bi se u pripremu i izradu uključile sve nadležne institucije, pravni subjekti i fizičke osobe zainteresirane za oblast ugostiteljstva.

Iz resornog federalnog ministarstva također pozivaju sve zainteresirane da osim kroz javne rasprave svoje prijedloge i sugestije na predloženi dokument dostave i izravno  ministarstvu, a koje će biti razmotrene i ukoliko budu imale argumentirane osnove biti uvažene – ugrađene ili brisane iz predloženog dokumenta.

Predviđenim rješenjima novog zakona pojednostavljeni su postupci za registraciju i rad ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH, znatno je ubrzano provođenje  procedura i postupaka obuhvaćenih zakonom, odnosno potrebno vrijeme je reducirano za 50 posto.

Komplementarno, ovom zakonu pripremljeni su i zakoni o turizmu i boravišnoj taksi, koji uz ove izmjene i novitete donose povećan priliv u budžet, odnosno novim rješenjima se omogućava potencijalni prosječni priliv prihoda u iznosu od 830.000 KM na godišnjem nivou.

Zakonom se uređuju uslovi za razvoj i obavljanje ugostiteljstva kao privredne grane, obaveze ugostitelja, osnivanje i prestanak ugostiteljske radnje i ostale vrste ugostiteljske djelatnosti, vrste i kategorizacija ugostiteljskih objekata, ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu, registri u ugostiteljstvu i druga pitanja iz oblasti ugostiteljstva.

Zakon predviđa osnivanje registra ugostiteljstva u Federaciji BiH kojim će biti obuhvaćeni svi subjekti koji se bave tom djelatnošću, a u sistem se uvode i fizičke osobe iznajmljivači koji pružaju ugostiteljske usluge u vlastitom domaćinstvu i to usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor ili usluge smjestaja u kampu koje su dobile rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Kako su naveli predlagači su pri izradi prednacrta detaljno analizirali i EU propise iz te oblasti kako bi se moguća rješenja  ugradila u domaće zakonodavstvo iz oblasti ugostiteljstva. Novim zakonom se definira da je ugostiteljska djelatnost sporedna ili dodatna djelatnost, a ne više osnovna.

U praksi sada, prema postojećem zakonu, vlasnik može imati samo jedan restoran, kafić ili hotel i mora biti zaposlen u tom restoranu. Novim zakonom se omogućava da vlasnik jednog restorana može imati svoj lanac restorana ili da neko ko je zaposlen u javnoj upravi ili privatnoj kompaniji, može svoj kapital investirati u restoran te na taj način omogućiti nova radna mjesta, državi više novca kroz plaćanje poreza, a sebi veću zaradu. Zakonom je propisao i da u prostoru gdje se obavlja ugostiteljska djelatnost, mora biti osiguran nesmetan pristup i kretanje za osobe s umanjenim tjelesnim sposobnostima.

U ugostiteljskim objektima je zabranjeno prodavati i posluživati alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina, a u objektu u kojem se poslužuju alkoholna pića, mora na vidnom mjestu biti istaknuta oznaka o zabrani posluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina.

Novčane kazne za prekršioce tog zakona su od 100 i do 30.000 KM.

Prednacrt Zakona o ugostiteljstvu Federacije BiH s predloženim zakonskim rješenjima, kako ističu predlagači u obrazloženju,  ima za cilj i da doprinese suzbijanju sive ekonomije i osigura bolju zaštitu korisnika usluga i ugostiteljstvu, jer se predloženim rješenjima nastoji uvesti više discipline u tu oblast.

Dosada su javne rasprave održane u nekoliko kantona, a za iduću sedmicu, u srijedu 4. decembra, najavljena je u Privrednoj komori Unsko-sanskog kantona na koju su pozvane sve relevantne institucije, pravni subjekti i fizičke osobe zainteresirane za oblast ugostiteljstva iz tog kantona kako bi mogli iznijeti svoje prijedloge i sugestije na navedeni dokument.

Nakon javne rasprave Vlada Federacije BiH će utvrditi konačan prijedlog Zakona o ugostiteljstvu BiH koji će bit upućen Parlamentu FBiH u proceduru usvajanja.

FENA