Aktuelno

Obuka građanima i turistima za postupanje u slučaju nastanka ekstremnih vremenskih uslova

Novi Zakon o ugostiteljstvu konačno će omogućiti registraciju izdavanja smještaja
Novi Zakon o ugostiteljstvu konačno će omogućiti registraciju izdavanja smještaja

S obzirom na to, da nam predstoji zimski period, te da jaku zimu i snježne padavine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo ublažiti ili spriječiti posljedice koje te pojave mogu prouzrokovati, mole se građani područja općine Travnik da u slučaju:

 

Snijega i poledice:

kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;

ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda;

koristite obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;

potrebno je da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budete oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.

Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.

Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani nazovite broj 121 Kantonalni operativni centar s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

 

Jake zime:

što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,

prije izlaska na otvoreno slojevito se obucite dovoljno toplom odjećom i obućom i zaštite glavu i šake,

što manje izlazite na zaleđene i kliske površine i ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama,

u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupanja jake zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode i sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji.

 

Služba za civilnu zaštitu Općine Travnik