Aktuelno

Održan sastanak predstavnika Turističke zajednice i vlašićkih privrednika

Održan sastanak predstavnika Turističke zajednice i vlašićkih privrednika
Održan sastanak predstavnika Turističke zajednice i vlašićkih privrednika - photo: Agencija DAN

U prostoru hotela Sunce danas je održan sastanak predstavnika Turističke zajednice općine Travnik i vlašićkih privrednika.

Radi se o prvom sastanku na kojem su predstavnici Turističke zajednice željeli čuti mišljenja i stavove vlašićkih hotelijera, ugostitelja i vlasnika smještajnih i prodajnih objekata, o aktuelnim pitanjima kao što su prijedlog “Odluke o komunalnom redu na turističko rekreacionim područjima Vlašić”, te drugim pitanjima neposredno vezanim za funkcionisanje ovog područja.

Direktor Turističke zajednice općine Travnik, Samer Dolovac, naveo je da je u prethodnim danima pripremljeno i na adekvatne adrese dostavljeno pet bitnih projekata, među kojima je i projekat izgradnje novog puta prema turističkom naselju Eko FIS, a koji ne bi vodio preko postoječih ski staza. Osim toga, neophodna je sanacija postojeće putne mreže lokalnih puteva, a kandidovano je i uređenje pješačke trase prema vodopadu Ugrić i lokalitetu Crni virovi.

Dolovac je naglasio da će se glavna javna rasprava o Nacrtu “Odluke o komunalnom redu na turističko-rekreacionim područjima „Vlašić“ održati se u petak, 10.11. 2023. godine u velikoj sali Općine Travnik sa početkom u 16:00 sati, te da je neophodno istu detaljno pročitati, a u zakonskom roku dostaviti sve prijedloge i sugestije na istu.

Od prisutnih su postavljena pitanja o regulaciji saobraćaja quad vozila, a kako su među prisutnima bili i oni koji nude tu uslugu, zajedničko je stanovište da je ovo veoma bitna stavka kako bi se u toj oblasti konačno uveo red. Razgovarano je i o inicijativi da se na centralnom dijelu Babanovca i svim lokalnim putevima uvede zabrana kretanja motornim vozilima brzinom većom od 20 km/h, te organizaciji dočeka nove godine na otvorenom.

Sastanak je potrajao duže od dva sata, i već je dogovoren okviran termin sljedećeg, a definitivno se radi o uvođenju pozitivne prakse kojom bi se zajedničkim snagama Vlašić mogao vratiti na mape sve većeg broja turista koji traže lokacije za stvarno uživanje i istinski odmor.

Agencija DAN