Aktuelno

Prekosutra na Vlašiću: XCM biciklistička utrka će za vikend našu planinu učiniti centrom

Sa 1943 metra visokim vrhom Paljenikom, planina Vlašić podjednako je udaljena od Jadranskog mora i velikih kontinentalnih gradova u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Čak sto kilometara šumskih puteva, rijeka Ugar i njene pritoke Ilomska i Kobiljska rijeka, nebrojene livade i pašnjaci, sve je to nezaobilazan izazov brojnim rekreativcima tijekom ljetnih mjeseci. Turistički potencijal Vlašića prepoznala je i austrougarska aristokracija koja je u 19. stoljeću redovito uživala u njegovim ljepotama. U novijem vremenu, najpoznatiji dio planine Vlašić u kojem mnogobrojni turisti pronalaze svoj mir zove se Babanovac gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog i ljetnog turizma. Planina je prepoznatljiva po mnogim zaštitnim znacima poput vlašićkog sira, međunarodno priznate vrste psa tornjaka i autohtone bosanskohercegovačke ovce pramenke.

MTB Maraton „XCM Vlašić 2019“

Utrka je rekreativnog karaktera što znači da se svi mogu natjecati bez obzira imali licencu ili ne.
Po definiciji to je vrlo zahtjevna brdsko-biciklistička maratonska utrka po pretežno planinskom terenu, ali kako bismo svima omogućili nezaboravno iskustvo, staze su podijeljene u dvije kategorije: mala (30 kilometara) i velika (80 kilometra) tako da oni koji voze ovakvu vrstu utrke po prvi put mogu ležernije pristupiti utrci, a oni spremniji mogu pokazati svoju izdržljivost i kondiciju na dužoj relaciji ali i uživati i vidjeti puno više. Zbog atraktivnosti samog natjecanja, XC maraton postavljen je na području planine Vlašić, s time da se staze prolaze kroz zaista najatraktivnije dijelove ove planine: Babanovac, Galicu, Paklarske stijene, Devečane, Paljenik, Dubske čaire, Šantić, a završava nezaboravnim spustom niz skijašku stazu. Glavninu puta natjecatelji se voze putevima vlašićkog sira, a iznenadni posjet psa tornjaka mogao bi vas natjerati da dodatno ubrzate.

Biciklistički klub Tempo
Kao jedan od osnovnih ciljeva organizacije biciklističkog XC maratona jeste želja Biciklističkog kluba „Tempo“ da se Vlašić i obližnji gradovi promoviraju na jedan novi, neobičan i progresivan način.
S obzirom na odziv natjecatelja od prošle godine koji je iznosio oko 200, kako iz naše države, tako iz susjednih nam država Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, ove godine očekuje se sudjelovanje najmanje 300 biciklista iz regije.

Prihvati izazov i pridruži nam se!

VlasicLIVE