Aktuelno

Promijenjen režim rada ugostiteljskih objekata u SBK/KSB

Rad ugostiteljskih objekata u Srednjobosanskom kantonu bit će ograničen do 18 sati, izjavio je ministar zdravstva Anto Matić, nakon izvanredne sjednice Vlade SBK/KSB.

Pratimo naredbu federalnog Kriznog štaba i mjere drugih kantona, a posebno Zeničko-dobojske u kojoj su također uvedene mjere restrikcije rada ugostiteljskih objekata, jer ne želimo da nam se ljudi iz tog kantona prelijevaju u večernjim satima – rekao je Matić novinarima.

Istakao je da će novi režim rada ugostiteljskih objekata najvjerojatnije stupiti na snagu već danas.

Matić je novinarima rekao da u SBK/KSB trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se u samoizolaciji, prema zadnjim informacijama, nalazi oko 300 ljudi.

Kako je rekao, Civilna zaštita u općinama angažovana je za pronalazak smještaja za ljude kojima je uručeno rješenje o samoizolaciji.

Premijer Tahir Lendo uputio je poziv građanima da postupaju odgovorno i da poštuju donesene mjere s ciljem očuvanja zdravlja.

Federacija BiH proglasila je stanje nesreće i shodno tome postupamo. Ranije smo donijeli mjeru da djeca prestanu ići u školu, a jučer su se mogli vidjeti puni kafići djece. Apelujemo i na roditelje i na djecu da poštuju propisane mjere i da se ne kreću u većim grupama – rekao je Lendo.

Krizni štab SBK/KSB prethodnih dana je, između ostalog, donio odluku o obustavi nastave u školama i na fakultetima, te obustavu rada obdaništa, kao i zabranu održavanja javnih skupova.

FENA/Agencija DAN