Aktuelno

Prvi ugostiteljski objekt na Vlašiću: Iako nije u funkciji, i danas ima posebno mjesto (FOTO)

Okosnica ugostiteljsko-turističke ponude na Vlašiću svakako je hotel Babanovac, naročito krajem sedamdesetih, a onda i u godinama poslije.

Tu su, jedno vrijeme, odsjedali ljubitelji planine, koristeći se tokom dana iznimnom planinskom ljepotom, a noću, uz dobrom zabavu i druženje, zaokruživali su dane, koje nerijetko u sjećanju čuvaju kao najljepše životne uspomene.

Bio je ovo prostor za profesionalno napredovanje, tu su odrastali ugostitelji, pa su od početnika postajali iskusni konobari i kuhari, i vrsni turistički radnici.
S obzirom na to, da su ograničene mogućnosti komunikacije sa urbanim sredinama, Babanovac, a u njegovom centru istoimeni hotel, razvio je svoj poseban svijet.
Tu su nastajala prijateljstva, rađala se ljubav, stvarale se porodice.

Kao da je od svih drugih, ovo mjesto bilo rezervisano samo za one koji vole planinu i sve ono što je činilo tadašnju ugostiteljsku ponudu.
Zato su se nekada samo djeca, kasnije kao odrasli ljudi, vraćali da tu istu ljubav prema Vlašiću prodube i kod onih koji tek dolaze, koji tek treba da grade neke nove ljubavi i prijateljstva, da stvaraju novu ponudu i razvijaju turizam.
Rat je prekinuo tu priču, a u prvim posljeratnim godinama, dok su se stekli uvjeti za to, ponovo je pokrenuta ponuda ovog hotela. Neke nove generacije rado će se sjetiti tadašnje diskoteke i mnogih regionalnih estradinh umjetnika koji su gostovali na Babanovcu.

Salon zabave za najmlađe, te organiziranje muzike uživo , opet je stavio ovo posebno mjesto u centar zbivanja za sve goste.
Uvijek je Kombinat Borac stajao kao podloga za razvoj ove turističke ponude,i tako sve do nove organizacije rada, do privatizacije i nekih novih društvenih prilika.
Hotel Babanovac još je jednom tokom svog postojanja , istina kratko, u okviru private inicijative, dobio djelomičnu funkcionalnost.

Ipak, prava vrijednost i sjećanja na ono što se zvu zlatne godine ovog hotela, vežu se za period do početka devedesetih.
Još uvijek njegova dominantna pozicija u centralnom dijelu turističkog naselja, mada bez svoje osnovne funkcije čini okosnicu aktuelnih zbivanja na Vlašiću.


Tek uređeni parking i širina centralnog platoa opet dovode brojne goste baš na ovo mjesto, a novi vlasnici, u narednom periodu pravit će neke nove priče i oblikovati, nadamo se, prostor za stvaranje najljepših životnih uspomena.

Agencija DAN (starije fotografije preuzete od Uzeir Huskić)