Advertisement
Image default
Aktuelno

Sjećanja: UGAR – Ski lift naše mladosti

Negdje polovicom sedamdesetih rukovodstvo SRC Vlašić u saradnji sa lokalnim vlastima donijelo je stratešku odluku o početku širenja skijaških kapaciteta na Vlašiću.

Ski lift Babanovac jednostavno više nije bio dovoljan da zadovolji potrebu sve većeg broja skijaša koji su dolazili na ovu planinu.

Ljudi Vlašića tada su imali jednog iskrenog prijatelja koji je nalazio način da u Sarajevu podrži sve kvalitetne projekte, a to je bio rahmetli Hamdija Pozderac.

Izabran je ski lift-vučnica italijanske firme Graffer, a za lokaciju su izabrane livade koje se spuštaju prema koritu rijeke Ugar. Tih godina klimatske promjene nisu imale ni približan uticaj kao danas, pa je snijega na toj nadmorskoj visini bilo sasvim dovoljno tokom ski sezone.

Ski lift Ugar bio je kapaciteta 650 skijaša po satu, prilagođen rekreativnim skijašima. Na raspolaganju su bile tri ski staze, a centralna je bila “najozbiljnija” zbog nizbrdice pred završnom padinom.

Najljepša staza ovog ski lifta bila je lijeva, gledano od vrha prema polaznoj stanici, a uživalo se i na desnoj. U podnožju ove prve, na nekih 300 metara od polazne stanice bila je stara crna brvnara oko koje se tokom sunčanih zimskih dana stvaralo pravo skijaško sunčalište.

Izgradnjom ski lifta Markovac napredniji skijaši su došli na svoje: Sa vrha Markovca spuštali su se njegovom centralnom ski stazom, pa dijelom staze Babanovac prema ski liftu Ugar sve do njegovog početka. Bila je to najduža vlašićka ski staza, a nerijetke su bile scene da skijašima kod polazne stanice ski lifta Ugar nestane snage za kočenje, pa su prolijetali u snježnu prtinu u pravcu korita rijeke Ugar, što bi redovno izazivalo smijeh skijaša.

Na Ugru se, kao i na ostalim vlašićkim ski liftovima zaista uživalo, a od četiri ski lifta samo su se Visovi palili za potrebe takmičenja i imali su stazu sa najozbiljnijim nagibom.

Vlašićkim skijašima je ipak u najljepšem sjećanju ostala ta “maratonska” staza sa vrha Markovca do početka Ugra.

Nakon rata, zbog neriješenih imovinskih odnosa zemljišta, ovaj ski lift radio je samo jednu sezonu. Njegove ski staze su u potpunosti zarasle u gustu šumu i oni koji su nekada ovuda skijali teško mogu povjerovati da se nalaze na istom mjestu.

Nedavno su kriminalci autogenim aparatom posijekli stubove ovog ski lifta i odvezli ih negdje na otpad sekundarnih sirovina. Fotografije trenutnog stanja možete pogledati ispod ovog teksta.

Agencija DAN

Slični sadržaji:

Uređuje se komunalni red na Vlašiću: Quadovima i motornim sankama zabranjen saobraćaj na zelenim površinama i naseljima

Uskoro se osniva Turistička zajednica Općine Travnik

Važna obavijest za noćno skijanje na ski liftu Babanovac

VlasicLIVE.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pregledniku. Prihvati Opširnije