Aktuelno

Ski instruktor Tarik Šečić: Boravak na Vlašiću ima velike zdravstvene benefite

Ski instruktor Tarik Šečić: Boravak na Vlašiću ima velike zdravstvene benefite
Ski instruktor Tarik Šečić: Boravak na Vlašiću ima velike zdravstvene benefite

Prva skijaška iskustva mogu biti i loša ukoliko se za to angažiraju „učitelji“ bez odgovarajućih kvalifikacija i licenci. Zato je važno da se tokom boravka na Vlašiću, a u želji da se savladaju osnove skijanja, izaberu profesionalci. Nekoliko je škola skijanja koje to već dugo rade veoma uspješno.

Već 17 godina na Vlašiću radi škola skijanja „Ski team Vlašić“ a jedan od članova ovog četveročlanog tima je profesor Tarik Šečić.
Od početka svog rada kao učitelj skijanja išao sam u pravcu profesionalne nadogradnje i usavršavanja, te sam danas nosilac zvanja Učitelj III i ISIA (međunarodne) licence u alpskom skijanju.
Svi učitelji u našoj školi skijanja su vlasnici licenci iz oblasti alpskog skijanja izdatih od strane krovne asocijacije učitelja skijanja u BiH, ATUS (asocijacija trenera i učitelja skijanja).

S obzirom na to da je stalna preporuka ljekara da je uz pravilnu ishranu sport važan oblik prevencije mnogih zdravstvenih tegoba, pred početak zimske sezone, skijanje dolazi u prvi plan.
Što se tiče zdravstvenog segmenta, skijanje je samo po sebi zasigurno jedna od najzdravijih mogućih aktivnosti.
Boravak na zraku, na nadmorskoj visini, što dokazano djeluje na poboljšanje krvne slike, fizička aktivnost koja zahtijeva izuzetan angažman mišića cijelog tijela, dovoljno govori o benefitima skijanja kada je zdravstveni segment u pitanju.
Savjetovao bih svima koji planiraju skijati ove godine da se prvenstveno adekvatno opreme za skijanje. Skijaška oprema mora biti dobro odabrana uz pomoć stručne osobe. Također, vrlo bitno je voditi računa o adekvatnom oblačenju. Odjeća mora biti topla i prozračna. Rukavice, kapa ili kaciga i skijaške rukavice su obavezne.
“ – naglašava Šečić.

Adekvatna fizička priprema prije sezone jednako je važna i za početnike, ali i one iskusne skijaše:
To se može uraditi i u kućnim uslovima primjenjujući odgovarajuće vježbe za jačanje prvenstveno mišića donjih ekstremiteta i mišića trupa.“ – ističe profesor Šečić.

Kao dilema za mnoge u ovoj zimskoj sezoni u doba pandemije, nameće se pitanje, da li je moguće skijati bez straha od zaraze:

Sezona skijanja koja je pred nama je veoma specifična i dočekujemo je u uslovima pandemije coronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet.
Za skijaše je također ovo jedan izazov, ali definitivno, uz kvalitetnu organizaciju, skijanje bi trebala biti sigurna aktivnost.
Skijanje je individualna, beskontaktna aktivnost, koja se provodi napolju, na čistom planinskom zraku i uz adekvatnu sigurnosnu opremu.
Tako da već tih par činjenica ide u prilog skijanju kao sigurnoj aktivnosti u vremenu pandemije.
Kada je škola skijanja u pitanju, mišljenja sam da se to može organizovati u maksimalno sigurnim uslovima.
Grupe u kojima skijaši uče skijati ne prelaze šest osoba, koje se prilikom učenja nalaze na dovoljnoj distanci.
Također, skijaši prilikom skijanja nose adekvatnu opremu, rukavice, skijaške naočale, koja uz činjenicu da se aktivnosti provode na otvorenom prostoru, dovoljno govori o sigurnosti bavljenja skijanjem.
Ono o čemu treba povesti računa je da se obezbijedi adekvatna distanca kada se čeka u redu za ski lift.
Naša škola skijanja „Ski team Vlašić“ će se prilagoditi i omogućiti maksimalno sigurne uslove kada je u pitanju obuka neskijaša.
“ – navodi naš sagovornik Tarik Šečić, učitelj skijanja u školi skijanja Ski team Vlašić.

Agencija DAN