Aktuelno

U petak na Babanovcu ceremonija zvaničnog otvorenja zimske sezone

U petak na Babanovcu ceremonija zvaničnog otvorenja zimske sezone
U petak na Babanovcu ceremonija zvaničnog otvorenja zimske sezone - photo: Agencija DAN

Zimska turistička sezona na području Srednjobosanskog kantona bit će zvanično otvorena u petak, 10.12. 2021. godine na Vlašiću, a ukupno sedam ski centara spremno dočekuju domaće i strane turiste.

Iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona ističu da posjetioce na Vlašiću, u periodu od 10. do 12. decembra, uz zabavan dnevni program, druženje sa Djeda Mrazom i igre bez granica na snijegu i koncerte najpopularnijih regionalnih muzičkih zvijezda u okviru manifestacije “Šankanje”, koju ove godine u kontroliranim uvjetima organizira Sol Azur-Buena Vista, očekuje najveći ski opening ove zime u BiH.

Deseto jubilarno izdanje najvećeg zimskog festivala u BiH, popularno „Šankanja“ ove godine na Vlašić dovodi najpoznatije regionalne muzičke zvijezde Milicu Pavlović, Sašu Matića, Natašu Bekvalac i Amela Ćurića.

– „Ljubitelje zimskih sportova i dobre zabave i ove zimske turističke sezone na Vlašiću očekuju brojni vrhunski doživljaji prilagođeni svim generacijama. Zanimljiv sportsko-zabavni program sasvim sigurno osigurat će nezaboravan provod na planini“,  kazao je direktor turističke agencije Sol Azur-Buena Vista Armin Alijagić.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, te imajući u vidu interesovanje i dolazak brojnih gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, Vlašić se prilagodio situaciji koju je nametnula pandemija Covid-19, te je naglašena važnost poštivanja protokola vezanih za COVID-19, kako bi se svi ljubitelji zimskih sportova, prije svega osjećali sigurno.

-„Pred svim dionicima turističke destinacije je nažalost i ove godine bio veliki zadatak i izazov kako bismo svim ljubiteljima zimskog doživljaja omogućili prije svega siguran boravak na ovom području. Nadam se da smo  svi  zajedno, kako turistički djelatnici, tako i posjetitelji zapravo mnogo toga naučili iz prethodnog perioda, te da bismo trebali biti dosta odgovorniji prilikom posjete planinskim centrima“, kazao je direktor Turističkog ureda Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević.

Matošević je također istaknuo da su danas Srednjobosanska skijališta veoma konkurentno zimsko odredište i popularna zimska turistička destinacija koja zauzima važno mjesto na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine, te da pored popularnog Ski centra Vlašić, na području ovoga kantona  još šest skijališta manjeg kapaciteta nude različite vrhunske zimske doživljaje.

Istaknuo je i da se u okviru prirema za otvarenje zimske turističke sezone poduzimaju sve potrebne mjere u koordinaciji sa nadležnim institucijama, kako bi sama manifestacija bila sigurna za posjetitelje, posebno kada je u pitanju provedba mjera protiv COVID-19.

Organizatori Šankanja naglasili su da će se kao još jedan vid dodatne zaštite, pored punkta za testiranje na COVID-19, na samom ulazu u Solazur arenu, postaviti i termalne kamere koje će detektovati povišenu tjelesnu temperaturu u stvarnom vremenu.

-„Na Šankanju će moći prisustvovati samo osobe koje su prebolovale koronavirus, kao i vakcinisani ili testirani posjetitelji, što dovoljno govori o mjerama zaštite koje će se poduzimati ove zimske turističke sezone u okviru jednog od najboljih ski-openinga u BiH“, kazao je Alijagić.

tekst: Turistička zajednica SBK/KSB