Aktuelno

U prostorijama Hotela Sunce Vlašić: Svečano otvorena zimska turistička sezona (FOTO)

U prostorijama Hotela Sunce na Vlašiću danas je svečano otvorena zimska turistička sezona u SBK 2023./2024.

Čast da pozdravi sve prisutne imao je Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB.

”Imam izuzetnu čast i zadovoljstvo da vas sve pozdravim u svoje lično ime i u ime Turističke zajednice SBK/KSB. Poželio bih vam dobrodošlicu na još jedno otvaranje zimske turističke sezone. Zvanično otvaranje sezone organizuje se zajedno s manifestacijom Shankanje i to je jedan brend. On nije samo brend Vlašića i SBK, nego je i snažan regionalni brend. Slobodno mogu reći da upravo organizacija otvaranja sezone sa svim popratnim sadržajima je zapravo primjer svim ostalim turističkim destinacijama.”

Općina Travnik u proteklom periodu uradila je mnogo na uvođenju reda u mnogim oblastima koje se tiču turizma. Prisutnima se obratio načelnik Općine Travnik Kenan Dautović koji je zvanično otvorio izložbu retro fotografija Foto Korić, poznate fotografske porodice iz Travnika pod nazivom “Vlašić”, koju je priredio Adnan Bešlagić.

”Ono što je po meni najveći iskorak u proteklom periodu je stavljanje u funkciju ureda TZ Općine Travnik. Mi smo netom prije ovog događaja otvorili i kancelariju turističkog ureda ovdje na Babanovcu. Kad je u pitanju brendiranje, ono je danas nešto što je mnogo važno i mi smo na IT Rebootu predstavili logo turističke destinacije Travnik. Jednako tako, mi smo nastavili s uvođenjem reda u oblasti imovinsko-pravnih odnosa i sve je više naših privrednika i obrtnika koji registriraju svoju turističku djelatnost. Moram kazati da smo pristupili izradi Regulacionog plana Babanovac-istok, a koja u sebi sadrži izgradnju nove ceste i otvaranje jednog zaista velikog parking prostora, jer je to nešto što je neuralgična tačka.”

Čast da svečano otvori zimsku turističku sezonu na Vlašiću, ali i u SBK, pripala je premijeru Vlade SBK.

”Ova manifestacija obilježava ono što je bit turističke ponude na Vlašiću i mislim da će naša kantonalna turistička zajednica imati dodatni kapacitet u narednom periodu. Mi imamo šta ponuditi, imamo resurse i sve smo snažniji i jači i mislim da ćemo u tom kontekstu u budućnosti biti jedna od poznatijih i bolje uređenih destinacija. Mi smo u Vladi SBK i u narednoj godini planirali značajnije stavke kada je u pitanju podrška turizmu i tu će se okoristiti i privatni i javni sektor. Ja se nadam da će brojke koje su prezentovane za Vlašić, a to je da je destinacija ispunjena, a ispunjene su i druge destinacije u SBK, biti nastavljene tokom sezone, a zaslužna je i podrška općina i kantona u tom segmentu. Ovo je djelatnost koja se isplati, i ja se nadam da će sve više onih koji se bave ovim poslom imati još bolju korist, te da ćemo svi zajedno sačuvati ljepotu svih naših destinacija i da budu na usluzi onima koji ih posjećuju. I na kraju, želim da proglasim zimsku turističku sezonu u SBK otvorenom.” izjavio je Tahir Lendo, premijer Vlade SBK.

Travnicki.INFO