Advertisement
Image default
Aktuelno

Vlašićki plato: Organizovani besplatni mamografski pregledi

Selo Vitovlje je danas bilo mjesto okupljanja žena koje su se odlučile na zajednički pregled mamografom. Nevladina organizacija “Think pink“ – „Zajedno smo jedno“ i ove godine već po deseti put organizuje Dane zdravlja u Bosni i Hercegovini.

Tom akcijom je  za oko 1.200 žena iz ruralnih područja omogućen besplatni mamografski pregled, kao i besplatno  mjerenje šećera u krvi i krvni pritisak.

Akciji na Vlašićkom platou koji obuhvata nekoliko travničkih sela odazvale su se  54 žene koje su se ujedno upoznale i o prevenciji u borbi protiv raka dojke.

Članice NVO „Život“ iz Zenice su podržale tu akciju u saradnji sa Domom zdravlja iz Travnika.

Sve je veća tendencija povećanja oboljelih od ove bolesti, te su prevencija i edukacija neophodni – istakao je dr. Mirsad Peco, zamjenik direktora Doma zdravlja koji je rekao da Travnik,nažalost, nema mamografa, pa je ta akcija time više značajna.

Preporučujemo svim ženama da idu na redovne preglede i vode računa o svom zdravlju, jer je to najbolji poklon samim sebi – poručuje ženama Nela Hasić, izvršna direktorica NVO „Think pink“ BiH.

Mnogo žena se nije odazvalo toj humanoj akciji iz razloga što misle da će im otkrivanje bolesti uticati na egzistenciju, jer  neće imati dostatno sredstava za liječenje i školovanje djece, što je apsurd, saopćili su organizatori akcije.

Žene Vlašićkog  platoa značajno doprinose  kućnom budžetu proizvodeći mlijeko, mliječne proizvode i zdravu hranu od čije prodaje i žive njihove porodice.

FENA/Agencija DAN

Slični sadržaji:

Vikend je završio: Naše i fotografije posjetilaca planine Vlašić

VIDEO/FOTO: Vlašić zatrpan snijegom: Pogledajte trenutno stanje

U pripremi je veliki Internacionalni nogometni turnir SUNCE 2023

VlasicLIVE.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pregledniku. Prihvati Opširnije