Aktuelno

Znate li kako se možete najkvalitetnije odmoriti nakon skijanja?

Da bi tijelo mogli ponovo izložiti novim naporima, prvo ga morate potpuno oporaviti od prethodnih. Mnogo treninga i premalo vremena za odmor iscrpljuje, tj. umara tijelo i duh, te smanjuje volju za daljnjim treniranjem.

Najbolji odmor je spavanje, pošto tijelo u toku noći luči hormon melatonin, pripremajući tijelo za san. Melatonin je hormon koji luči žlijezda smještena u mozgu, a nedostatak hormona uzrokuje neraspoloženje i manjak apetita. Kako biste na prirodan način održali visok nivo melatonina nemojte trenirati prije spavanja, izbjegavajte alkohol a spavaća soba neka vam bude dobro prozračena i zamračena. Poželjno je da iz sobe izbacite televizor, laptop i mobitel u toku noći, kako bi izbjegli zračenje elektromagnetnim valovima koji su uzrok glavobolje i nesanice.

Spavajući provedemo trećinu života, što znači da u godini dana prespavamo četiri mjeseca. Iz tog razloga, za pravi odmor potreban je i revet koji je udoban i sa madracom podupire tijelo prateći pravilnu liniju kičme.

Univerzalni recept za odmor prilikom iscrpnijih sportskih treninga ili u dane skijanja iznosio bi između 8-10 sati kvalitetnog sna. Potrebno je odmoriti jedan dan u sedmici, tri dana zaredom u mjesecu i jedan mjesec godišnje u kontinuitetu.

Izvor: Istina o skijanju/Agencija DAN