Aktuelno

Blaga Vlašića – Predstavljamo jedinstveni vodopad Ugrić i vodopade na Ilomskoj

Većina ljudi uopšte nije svjesna kakvim prirodnim draguljima planina Vlašić raspolaže. Rijetko ko zna da uopšte postoje prelijepi vodopadi na Vlašiću kao što su Ugrić i vodopad Ilomske.

Do vodopada Ugrić od Babanovca vodi makadamski put. Svakako, najljepši način dolaska do Ugrića je pješke, a dolazak je moguć iz dva pravca. Nekadašnjim putem  ski lifta “Ugar” ili klasično, makadamskim putem koji se odvaja prije naselja “Eko FIS”. Ugodnu šetnju  nagraditi će prizor vodopada Ugrić u čijoj blizini se nalaze i klupe za odmor, te mala lovačka kućica.

Toliko puta smo prošli putem Travnik – Kneževo, a da nismo bili svjesni da se na udaljenosti od samo 2 kilometra nalazi ovakva prirodna ljepota kao što je vodopad Ilomske. Često se mogu naći i pod nazivima „Skakavac“ ili „Veliki i mali slap“. Njihovi prvobitni nazivi Veliki i Mali vodopad na Ilomskoj su ipak ostali zapamćeni. Veliki vodopad na Ilomskoj se smatra jednim od najljepših vodopada Bosne i Hercegovine.

U nastavku ćemo vam objasniti kako doći do Velikog i Malog vodopada Ilomske.

Na putu između Kneževa i Travnika, odmah pored žutog mosta postoji oznaka „Lovište Kneževo“. Skrenite na makadamski put uz znak. Nakon stotinjak metara stižete do hidrocentrale, na samom ušću Ilomske u Ugar.

Pored hidrocentrale sa desne strane se nalazi proširenje za veći broj vozila. Tu parkirajte.

Put do vodopada je dug samo 2 kilometra(pola sata lagane šetnje) i dobro je obilježen planinarskim znacima.

Sve vrijeme šetate širokim putem niz rijeku Ilomsku. Uživajte u zvukovima prirode, čistoći vode, slapovima koje rijeka pravi, jednostavno u ljepoti Vlašića.

Na pojedinim mjestima ćete se diviti vodenim zavjesama. Nevjerovatan prizor. Priroda se baš poigrava.

Ukoliko ste se na vodopade Ilomske uputili u proljeće, dok vegetacija još nije bujna, u jednom trenutku ćete uočiti oba vodopada, jedan iznad drugog. Divan prizor.

Na raskrsnici puteva, planinarski znakovi će vas navoditi i na put niz Ilomsku i uz brdo. Lijevi put uz brdo vas vodi do Velikog vodopada Ilomske, a put niz Ilomsku rijeku vodi do Malog vodopada.