Aktuelno

Kada i kako se pripremati za skijanje?

Kada i kako se pripremati za skijanje?
Kada i kako se pripremati za skijanje?

Za razliku od većine rekreativnih sportova, skijanje nije aktivnost s kojom ćemo podizati nivo treniranosti ili tjelesne spreme. Upravo suprotno, budite u formi i potpuno fizički spremni prije nego što sezona skijaških radosti otpočne.

Dobro pripremljena muskulatura, agilno i fleksibilno tijelo osigurat će vam duže vrijeme na padinama te puno manji rizik od ozljeđivanja. Stanje nedovoljne fizičke pripremljenosti glavni je razlog za većinu skijaških ozljeda. Mnogi na skijalište dođu potpuno fizički nespremni, a taj podatak uvelike objašnjava veliki broj ozljeda.

U svakom dobrom fitness centru pronaći ćete mnogobrojne izolirajuće sprave pomoću kojih jednostavno i sigurno jačamo mišiće cijelog tijela, no to nije dovoljno za sigurno i maksimalno uživanje u skijanju. Naše tijelo nije segmentalno korišteno ni u jednom sportu, pa tako se ni naš uloženi trud u skijaške pripreme neće optimalno isplatiti ako se oslonimo isključivo na izolirajući trening. Također ni klasični trening snage oplemenjen olimpijskim šipkama, bučicama i ostalim slobodnim utezima, neće iznjedriti optimalne rezultate. Razlog tome je što smo zanemarili postulate specifične sportske pripreme i funkcionalnog treninga, koji su vježbanje samog pokreta a ne fokusiranje na mišićnu izolaciju.

Rješenje je naravno kombinacija svih navedenih vrsta treninga u jedan optimalan program, koji će biti fokusiran na razvijanje baze, jačanje slabih točaka i specifičnu pripremu za danu aktivnost. Zbog ovakvog holističkog pristupa, trenažni proces oplemenit ćemo s fitness rekvizitima poput gymsticka, pilates lopti i balansnih ploča, kako bi osnažili posturalne mišiće, popravili balans te propriocepcijskim treningom pripremili ligamente i zglobove za iskušenja koja nas očekuju. Korištenjem balansnih ploča, pilates lopti i ostalih rekvizita, dodajemo element nestabilnosti našim tradicionalnim vježbama snage, te tako naš živčani sustav regrutira što više mišićnih vlakana da bi uspješno obavili zadatak.

Fitness.com.hr