Aktuelno

VIDEO/FOTO: Održan sajam sira i izložba ovce pramenke na Vlašiću

VIDEO/FOTO: Održan sajam sira na Vlašiću
VIDEO/FOTO: Održan sajam sira na Vlašiću

Na platou Gostilja, na Vlašiću danas je u organizaciji Saveza općinskih udruženja poljoprivrednih proizvođača Srednjobosanskog kantona održan sedmi po redu Sajam sira i izložba ovce pramenke u okviru kojeg je učešće uzelo ukupno 69 izlagača iz BIH i RS-a.

Uz prigodan kulturno-zabavni i sportski program i obraćanje zvanica, Sajam otvorenim proglasio je premijer Vlade SBK/KSB, Tahir Lendo, naglasivši da će vlast i dalje nastaviti davati apsolutnu podršku i podsticaj u brendiranju područja i proizvoda. Dugogodišnji prijatelj sajamske manifestacije, doajen bh. glumišta, Josip Pejaković, kao i svih prethodnih, i ove godine na Vlašiću pozdravio je sve prisutne, što je ujedno bilo i njegovo prvo predstavljanje javnosti nakon teških zdravstvenih komplikacija.

Žiri sastavljen od eminentnih bh. stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, nakon višesatnog ocjenjivanja dodijelio je priznanja u četiri takmičarske kategorije, a simbolična nagrada za najbolji sir ovogodišnje manifestacije pripala je Muji Meviću, dok je vlasnikom najboljeg ovna proglašen Luka Biljaka koji je osvojeni iznos odlučio donirati u dobrotvorne svrhe. Mević Nedžad uzgojio je najbolju ovcu muzaru, a Hazir Sefer najbolju rasplodnu dvizicu.

Organizatori su istaknuli da su ovakve sajamske manifestacije prilika da se pored lijepog druženja, također ukaže na potrebu popularizacije određene problematike iz oblasti poljoprivrede, kao i da se oda poštovanje svim proizvođačima i uzgajivačima. Stoga je danas održan i okrugli sto na temu „Perspektiva razvoja poljoprivrede u smislu zaštite domaće proizvodnje i značaja povećanja podsticaja“ u okviru kojeg su govorili prof. dr. Vjekoslav Selek, prof. dr. Nezir Tanović i prof. dr. Ahmed Džubur.

Ovom prilikom je između ostaloga ukazano na gubitak volje za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom zbog potpunog odsustva odgovornosti, nedovoljnih podsticaja, neadekvatnih uslova kao i odsustva zaštite domaće proizvodnje, ali i nebrige državnih instistucija da se zaštiti autohtona vrijednost kraja.

Također je navedeno da će proizvodnja vlašićkog sira tradicionalnim metodama kao i ovca pramenka s godinama izumrijeti, ukoliko se katastrofalan odnos države prema poljoprivrednoj proizvodnji ubrzo ne promijeni.

Džubur je istaknuo da se jedini spas ogleda u podizanju poljoprivrednih podsticaja na 166 miliona KM, kao i zaštiti domaće proizvodnje, ali i javnom imenovanju onih koji lobiraju i prednost daju izvozu.

A. Dizdar