Aktuelno

Na Vlašiću rastu dvije endemske biljke – Rosa Brandis i Enicijan

Posebnost Vlašića mjeri se i u prirodnim posebnostima koje nudi ova planina. Jedna od njih je i rast dvije endemske biljke na području planine. Radi se o Rosi brandis i Enicijanu.

ROSA BRANDIS – endemska ruža
Ova je ruža jedan od cvjetova koji je našem nasljeđu poklonio neumorni profesor čuvene travničke gimnazije, biolog i naučnik, Erich von Brandis. On je naime na na ovom području otrkio 18 vrsta biljaka i životinja, a mnoge od njih i danas nose ime po njemu (Euphrasia Brandisii, Hieracium Brandisianum,  Potentilla Brandisiana…). Pored biljki u okolici Travnika otkrio je i posebnu vrstu puževa, algi i insekata koji nose ime po Travniku.

ENICIJAN – endemska biljka
Koristi se u farmaciji i kozmetici. Jako rijetka vrsta. Postoji nekoliko vrsta encijana ovisno od toga na kojoj visini raste. Postoji potreba da se ova endemska biljka zaštiti. Na planini Vlašić zbog nemoguće kontrole i zaštite ovu endemsku vrstu je sve teže naći na samom centru Babanovca gdje je nekada i bila. Sada Encijan nalazimo na platou Galice ili na Devećanima. U narodu je poznat ka biljka od koje se pravi jako zdrav napitak, koji ćisti krv, pa po tome nosi i naziv srčanik lincura.