Advertisement
Image default
Aktuelno

Pokal Vlašić: Cijela je bivša država dolazila ovdje

Takmičenje u skijaškim skokovima “Pokal Vlašić” odvijalo se na ovoj planini od 1976. godine i može se reći da je upravo na Vlašiću i započeo razvoj skijaških skokova u Bosni i Hercegovini.

Tadašnja saradnja podrazumijevala je neprekidnu i neograničenu razmjenu iskustava između sličnih djelatnosti, pa su odgovorni za skijaške skokove na Vlašiću imali nebrojene posjete čuvenoj Planici, ali jednako tako i Slovenci su ovdje bili stalni gosti.

Sve je manji broj živih svjedoka izuzetnih napora da se ovo takmičenje održi, od nedostatka do viška snijega, strogih kontrola međunarodne federacije. Ipak, sve se to nekako odvijalo “u hodu” i jednostavno se stekao utisak da se nije mogao desiti problem koji je nerješiv, upravo zahvaljujući mnogobrojnim entuzijastima, ljubiteljima ove planine.

Skokovi na Vlašiću održali su se trinaest puta do 1990. godine, bodovali su se za Europa kup, a nastupali su svi najbolji takmičari tog vremena.

Posljeratni period donio je izuzetan pad interesa za sva sportska natjecanja, a posebno za skokove. Kupovinom privatnog zemljišta u blizini vlašićke skakonice počeli su se graditi smještajni objekti, pa je skakaonica ostala samo kao jedan spomenik nekom prošlom vremenu. Postoji ideja izgradnje certificiranog zip-lajna kojim bi se adrenalinski ovisnici sa vrha skakaonice mogli spuštati do hotela Babanovac, ali ostaje da vidimo da li će se realizirati.

Do tada, pogledajte nekoliko arhivskih fotografija skokova i znački koje su se izdavale.

Agencija DAN

Slični sadržaji:

Informacija o skijaškoj sezoni na ski-liftovima Babanovac i Markovac

VIDEO: Babanovac večeras

FOTO: Vlašić spremno dočekuje vikend

VlasicLIVE.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pregledniku. Prihvati Opširnije