Aktuelno

Razlozi zašto bi trebalo ići na planinu u proljetnom i ljetnom periodu

Ljetovanje na hiljadama metara nadmorske visine nudi razne pogodnosti za um i tijelo. Osim svježeg zraka, mirisnih biljaka i predivnog pejzaža, na planinama možemo uživati u raznim opuštajućim aktivnostima, ali i sportovima.

Kada pričamo o ljetnom godišnjem odmoru, odmah pomislimo na more i plaži, ali to nije jedini način da se opustimo i napunimo baterije. Ljepotama koje nam nude more i plave dubine sve više pariraju harmonija i mir planinskih i zelenih visina. Sjajnim planom aktivnosti, netaknutom i čistom prirodom planine sve više konkuriraju za idealnu desinaciju kroz sva godišnja doba.

Rijetko ćemo vidjeti planinare koji hodaju prirodom držeći mobitel u ruci. Planina nas uzme sebi i umiri svojim svježim zrakom pa nemamo potrebu za telefonima. Odjednom smo u potpunosti posvećeni samom sebi i društvu koje sa nama dijeli ovu predivnu avanturu. Tišinu u kojoj ćemo uživati će povremeno prekinuti samo pjev ptica, šapat vjetra ili žuborenje potoka.

Odmor na planinama garantuje nekoliko stvari: zdravo srce, pročišćena pluća, smiren um i zategnute mišiće. Čak i planinarenje troši puno kalorija, a trčanje, plivanje u slatkim vodama i brzo hodanje broj potrošenih kalorija udvostručavaju. Ako vježbamo pored rijeke ili potoka u tišini dodatno ćemo se osloboditi stresa i povećati ćemo naše samopouzdanje. Ako odemo u polja ljekovitog bilja pa tamo počnemo vježbati, naše tijelo će osjećati pojačanu sreću.

I naravno, kako da ne zaboravimo poglede sa planina. Nebu bod oplacima smo sami s planinskim vrhovima. Čeka nas posteljina od oblaka kakvu smo mogli vidjeti samo iz aviona. Zalazak sunca na moru je prelijep, ali zalazak sunca pod oblacima je neopisiv…

Odlazak na planinu ne mora isključivati odlazak na more, ali naša topla preporuka jeste da pokušate i sa malom promjenom, a prilika za more će uvijek postojati. Ako svoj godišnji ipak želite provesti na moru, planine će vas čekati.