Aktuelno

Šta goste na Vlašiću očekuje tokom novogodišnjih praznika?

Šta goste na Vlašiću očekuje tokom novogodišnjih praznika?
Šta goste na Vlašiću očekuje tokom novogodišnjih praznika? - photo: Agencija DAN (arhiv)

Posljednjih dana primili smo izuzetno veliki broj jednakih upita: “Ima li dočeka Nove godine na otvorenom”.

Iako upoznati sa aktuelnom situacijom, posebno imajući u vidu epidemiološke mjere, odgovor smo potražili kod onih koji su upućeni u organizaciju dočeka.

Turistička zajednica SBK/KSB nije planirala nikakvu organizaciju povodom proslave Nove godine, budući da ne postoji mogućnost “CPT” kontrole posjetitelja (cijepljen/prebolovao/testiran), a proslava bi se organizirala na otvorenom. Takođe, na odluku je utjecalo i predviđeno toplo vrijeme zbog rizika da se centralni plato pretvori u blato usljed velikog broja građana. Pretpostavka je da će nakon božićnih i novogodišnjih praznika doći do povećanja broja oboljelih, te bi se dodatnom organizacijom dočeka Nove godine na otvorenom dodao poseban rizik.” – izjavio je za Agenciju DAN Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBK/KSB.

Doček Nove godine organizuju pojedini ugostiteljski objekti, a hotel Sunce je za večeras i sutra najavio muziku uživo.

Na Vlašiću je ovih dana zabilježen veliki broj gostiju, a neprekidno se traži novi smještaj. Vremenska prognoza za 31.12.2021. i 1.1.2022. najavljuje sunčano vrijeme pa će gosti moći uživati i u šetnji.

Ski liftovi Babanovac i Markovac rade redovno radno vrijeme, sa izuzetkom noćnog skijanja večeras (petak) kada ga neće biti. U gornjim dijelovima staze su još uvijek dobre, ali u nižim dijelovima stazu Babanovac drži samo pravovremeno pripremljena podloga od umjetnog snijega.

Sad za sad se traži krevet više. Vlašić je novogodišnja destinacija, bez obzira na snijeg, ali će to od 3.1.2022. znatno utjecati na popunjenost. Meteorolozi za sad najavljuju novi snijeg 5.1.2022., a ukoliko se to ostvari i ova zimska sezona bi trebala biti odlična.” – dodao je Matošević.

Vrijedno je napomenuti, a nakon takođe velikog broja upita, da je za goste planine Vlašić organizovano Covid testiranje. Medical centar Travnik na raspolaganju je svaki dan na centralnom parking prostoru.

Agencija DAN