Aktuelno

Tipovi skija i kako odabrati najbolje za sebe?

Početnički modeli
Početnici će imati sreće s cijenama. Osim što su jeftiniji, početnički su modeli skija lakši, savitljiviji i puno je lakše s njima započeti zavoje. U žargonu se kaže da takve skije vode skijaša. Naravno da će se cijena odraziti i na kvalitetu materijala rubnika, koji se na takvim skijama nešto brže troše (što dosta ovisi i o podlozi, teže podnose ledenu stazu) i na tvrdoću baze. Takve skije najčešće na sebi nemaju posebne antivibracijske patente, ali pružaju skijanje sa najmanje napora, pogotovo za početnike i one slabijih mišića. Budite oprezni pri odabiru dužina. S obzirom da ste početnik ne preporučujemo odabir jako kratkih skija. Iako je kraće skije lakše kontrolirati, mogu vam donijeti probleme sa održavanjem ravnoteže i uzrokovati neugodne padove na leđa (posebice kod ženske populacije). S obzirom da pretpostavljamo da ćete se uglavnom držati uređenih staza, pretpostavljamo pretežno plavog karaktera, općenita je preporuka da odaberete skiju koja je visoka negdje od vašeg nosa do vaših obrva (minimalno neka bude 15 cm niža od vas, maksimalno 5 cm niža). Kada savladate osnove i počnete neke stvari na skijama izvoditi automatski, imat ćete vremena razmišljati o boljim modelima. Do tada, viša klasa je bacanje novca. I ne samo to, višu klasu skije je teže kontrolirati i tehnički i fizički. Što se radijusa tiče, optimum je radijus od 16-17 m, no nažalost, niži dio populacije će teško moći naći za današnje pojmove tako velike radijuse. Za skijaš(ic)e niže od 170 mislim da je neka zlatna sredina radijus 13-15 m.

Niži rekreativni modeli
Rekreativne skije zaista imaju najveći raspon pa ćemo ih podijeliti u dvije kategorije. Ova klasa skija je namijenjena onima koji su svoje prve zavoje ostavili iza sebe te se sad s određenom dozom automatike mogu upustiti u borbu sa crvenim stazama, te iza sebe imaju 15-20 skijaških dana. Niže su rekreativne skije nešto tvrđe od početničkih i veće torzijske rigidnosti, uz poneki konstrukcijski benefit koji se manifestira u različitim trajnijim materijalima ili možda plati i sl. Samim su tim i nešto skuplje i nešto se bolje ponašaju u zahtjevnijim uvjetima, na ledu, na mekom snijegu i sl. Što se tiče preporuke dužine, ostali bi kod istih dimenzija kao i za početnike, dakle omjer udobnosti, stabilnosti, brzine i lakoće izvođenja zavoja.

Srednji rekreativni modeli
Namijenjeni su onima koji već nešto o skijanju znaju, iza sebe imaju više od 25-35 aktivnih skijaških dana, crvene im staze ne predstavljaju nikakav problem, ali ne žele trošiti previše energije u fizičkom nadmetanju sa skijama. Ovakvi modeli na sebi već često nose pojedine sustave stabilizacije, te su skije tvrđe, stabilnije i kvalitetnijih rubnika, ojačanih za veću trajnost. Srednji rekreativci već u stvari znaju što žele od skija i kakav im je stil vožnje. Ako vozite brze i dinamične zavoje, tada ćete tražiti kraću skiju (u krajnjim slučajevima čak i 20 cm nižu skiju od vas samih) sa radijusima od nekih 12-14m možda i manjim, no želite li brzinu i stabilnost tada ćete ići na duljinu skije koja može biti svega 5 cm niža od vas pa i viša, te radijusima od 16-18 m na više. A sve između je jedan lijepi kompromis. Ako vas, pak, najviše privlači skijanje na neuređenim pistama tada će vas zanimati šire skije (ta će se širina prvenstveno manifestirati u struku skije, o tome će nešto više riječi biti kasnije) sa radijusima i preko 18 m. Također će vam kritični faktor biti i površina skije jer skije veće površine imaju bolju plovnost na dubljem snijegu.

Viši rekreativni modeli
Namijenjeni su znalcima, koji žele odličnu skiju vrhunskih performansi, a ne žele platiti marketinški forsirane natjecateljske modele, a iza sebe imaju 35 – 50 aktivnih skijaških dana. Ovakvi modeli podrazumijevaju skijaša koji već ima dotjeranu tehniku skijanja, redovitog posjetitelja crnih staza, bilo da se radi o skijašima sa brzim dinamičkim zavojima na uređenim pistama, bilo da se radi o onima koji uživaju u brzini, hupserima ili pak o onima koji lutaju svuda, i po stazama i izvan njih. Ova klasa skije uglavnom od skijaša zahtijeva dobru fizičku pripremljenost, skije puno manje opraštaju pogreške pri vožnji, i očekuje da skijaš vozi skiju u smjeru u kojem je naumio snagom svojih mišića i tehnikom. Sustavi stabilizacije su na ovim modelima uglavnom bliski onima koje susrećemo na vrhunskim modelima, rubnici najčešće budu napravljeni od vrhunskih materijala posebno obrađenih ili visokim temperaturama ili plazmom i sl. Ovakve su skije teške tako da će ih nepripremljeni skijaš teško kontrolirati i lako se dogodi neka ozljeda. Baza skija je puno otpornija, često grafitna, a konstrukcija tvrda, veoma otporna na vibracije. Modela ima mnogo i na samom je skijašu da odabere što želi, mali radijusi za slalom, veliki za spust, široke daske većih radijusa za off-piste.

3 Takmičarski modeli
Takmičarski su modeli rađeni za spremne skijaše, jako dobre tehnike, snažnim mišića i dobre izdržljivosti. Takve su skije namijenjene uređenim strmim i pripremljenim stazama na kojima će se ponašati neprikosnoveno, stabilno, brzo i pouzdano ako ih znadete pripitomiti. Ako ne, bojimo se da će one vas voditi po stazi ili ponekom ne baš idealnom terenu ili hupserima po kojima ih nije baš zadovoljstvo voziti. Za one koji imaju dosta snage i više od 50 dana skijanja iza sebe. Po dubokom snijegu se ne snalaze dobro, većinom jer su teške i uskog struka koji zbog male površine tone, dok se vrhovi zbog velike površine održavaju na površini pa vas ravnoteža često baca na leđa. Većinu ćete vremena tako provesti hrvajući se sa skijama ne bi li ostali u ravnotežnom položaju. Ova je klasa skija veoma tvrda, jako teška što im donosi stabilnost pri brzini. Teško se savijaju i torzijski im je indeks velik i zahtijeva veliku preciznost, profinjenu tehniku i veliki uloženi rad mišića ili iskustvo. Sva tehnologija koja je poznata u skijaškom svijetu nalazi se u ovim modelima, stabilizacije, vibracije, prijenosi energije na plazmom obrađene rubnike, grafitne baze, race plate, klizne plohe koje anuliraju pogreške kod ravnoteže u zavojima i još mnogo sitnih detalja koje mnogi možda neće niti primijetiti. Ali ćete ih zato platiti skupo. Slalomski modeli radijusa i do 10 m na 165 cm visine, veleslalomski modeli radijusa većih od 21 m i visina preko 180 cm, kompromisi negdje između, ali sve karakterizira potreba za mišićima i znanjem skijaša uz eksplozivnost i brzinu. Niste li znalac, nemojte se polakomiti za ovim modelima, jer biste mogli baciti novac u vjetar i ostati nezadovoljni. Ako znate što hoćete i što kupujete, to je druga priča. Neka vam motiv ne bude Bode Miller i njegov izbor skija za svjetski kup. Među natjecateljskim modelima nećete naći skije za duboki snijeg jer one jednostavno, nisu tome namijenjene. Ne znači da se na njima neće moći otići off-piste, ali neće vam baš biti lako piše skijanje.hr.

Agencija DAN