Aktuelno

Zašto se preporučuje boravak na planini? Zrak poboljšava krvnu sliku, jača imunitet…

Vikend na ovoj planini je zaista vikend za odmor
Vikend na ovoj planini je zaista vikend za odmor - photo: Agencija DAN

Boravak u planini najčešće asocira na čist zrak, sportske aktivnosti, što je svakako opuštajuće i doprinosi zdravlju.
Kroz ljude se provlači pojam aeroterapije, što u prijevodu znači liječenje zrakom, jer kvalitetan, svjež zrak je nužan za dobro zdravlje.

Svako od nas bi se trebao izlagati čistom zraku barem 30 minuta dnevno. To potiče cirkulaciju krvi i čišćenje organizma. Zato iskoristite odlazak na planinu kako biste potakli metabolizam i poboljšali zdravlje i vitalnost.

Izlazak na čist zrak se posebno predlaže kod reumatizma, bolesti nervnog sistema, respiratornih problema, kožnih bolesti.

U Velikoj Britaniji je svojevremeno provedeno naučno istraživanje o utjecaju šetnje na ljudsko zdravlje. Rezultati su pokazali kako šetnja ljude čini sretnijim i zdravijima, a neaktovnost i nedovoljno kretanje, rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Fizička neaktivnost povećava rizik od srčanih i malignih bolesti, moždanog udara, visokog pritiska, dijabetesa, a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama.

Rekreativno penjanje jača mišiće. Razvijaju se vaši leđni, trbušni i nožni mišići, a također se razgibavaju i prsti, ramena, ruke. Takva tjelesna aktivnost povećava izdržljivost i jača organizam. Iskustva pokazuju da penjanje pomaže u suočavanju s depresijom, razvijanju pozitivnih socijalnih vještina i obogaćuje cjelokupni društveni život.

Planine poboljšavaju vašu krvnu sliku, a zrak na planinama povoljno utječe na imunitet, a u gorju je ljekovit čak i vjetar. Ako na planinu odlazite kako bi poboljšali krvnu sliku, što je jedna od dokazanih koristi boravka na višim nadmorskim visinama, trebate znati da se takav učinak može očekivati tek nakon 14 dana zimovanja.

Nakon ovog razdoblja, osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utječe na zdravlje, jer se poboljšava prijenos kisika u krvi.

Agencija DAN