Aktuelno

FOTO: Na Vlašiću održan Transnacionalni zdravstveni trening-THTP

FOTO: Na Vlašiću održan Transnacionalni zdravstveni trening-THTP
FOTO: Na Vlašiću održan Transnacionalni zdravstveni trening-THTP

Od 11 -14.06.2019. godine na Vlašiću je održan trening za trenere u okviru Transnacionalnog zdravstvenog treninga-THTP kojem su prisustvovale uposlenice Zavoda za javno zdravstvo SBK/KSB: Prim.mr.sci.dr. Amra Mehmedbegović, Emra Zukić, BA sestrinstva i Alma Karajko, BA sestrinstva.

Trening je organizovalo udruženje „Medica“ iz Zenice, a osnovni cilj je edukacija budućih trenera iz oblasti zdravstva u cilju pružanja senzibiliziranog pristupa žrtvama različitih oblika nasilja u porodici i zajednici.

U okviru treninga učesnici su se, kroz teoretska znanja i praktične vještine, upoznali sa načinima prepoznavanja, razlikovanja i senzibiliziranog djelovanja u situacijama stresa i traumatskih događaja, kao i načinima samozbrinjavanja na poslu i svakodnevnom životu.

Treningu, u okviru prvog modula edukacije, su prisustvovali zdravstveni radnici iz Srednjobosanskog kantona, Zeničko-Dobojskog i Unsko-Sanskog kantona. Drugi modul edukacije održaće se u septembru, kada će učesnici dobiti certifikate o osposobljenosti za trenere i senzibilizirani pristup žrtvama nasilja.

Na završnoj evaluaciju svi učesnici su istakli zadovoljstvo interaktivnim radom grupe, podršci koju su dobili unutar grupe, i znanjima i vještinama koje su stekli u ova četiri dana.

ZZJZ SBK/KSB