Aktuelno

‘Srce za djecu’: Na Vlašiću i ove godine rehabilitacijski kamp, za tijelo i dušu djece liječene od raka

'Srce za djecu': Na Vlašiću i ove godine rehabilitacijski kamp, za tijelo i dušu djece liječene od raka
'Srce za djecu': Na Vlašiću i ove godine rehabilitacijski kamp, za tijelo i dušu djece liječene od raka

Udruženje ‘Srce za djecu’ već 12 godina na planini Vlašić uspješno realizira projekt rehabilitacijskog kampa, a okupljaju djecu liječenu od raka i njihove bliske srodnike. Svake godine imaju sve više sudionika. To ih posebno raduje, jer ‘ukazuje na činjenicu da imaju i sve više izliječene djece’.

Glasnogovornica Udruženja ‘Srce za djecu’ Atifa Buldić-Bešić Feni je kazala da su rezultati vidljivi u napretku djece kroz resocijalizaciju, osnaživanje, povećanje samopouzdanja te prijateljstva, za koja kaže da su sad već neraskidiva.

Ona naglašava da, nakon dugotrajnog i teškog liječenja, djeca često izgube vjeru u sebe i život koji su imali prije bolesti, vjeruju da se više ne mogu baviti sportom, da su fizički ograničeni. Oni ih, kaže Buldić-Bešić, pokušavaju uvjeriti u suprotno.

Mi im, kroz razne fizičke i sportske aktivnosti na kampu, pokušavamo pokazati da je to mit i da se mogu vratiti svakodnevnim životnim aktivnostima, djetinjstvu. Mnogi od njih upravo na kampu otkriju afinitete prema određenim aktivnostima, pa se i nastave baviti plivanjem, jahanjem…. – naglasila je.

Buldić-Bešić ističe da je takva vrsta kampova korisna i bitna za nastavak života, nakon bolesti. Ljekari su, podsjeća ona, mišljenja da planina odlično pogoduje podizanju i jačanju imuniteta te poboljšanju općeg stanja organizma, narušenog tokom dugotrajnog liječenja kemoterapijom.

Za ovogodišnji rehabilitacijski kamp najavljuje dosta aktivnosti koje će provoditi profesionalni treneri i sportski animatori, te radionice iznenađenja. I ove godine imat će i, među djecom popularnu, školu plivanja sa trenerima.

Naše mališane čekaju i mnoge druge aktivnosti u kojima mogu mnogo toga naučiti, osnažiti se i steći vještine i znanja – poručila je.

Rehabilitacijski kamp ‘Vlašić 2019’ okupit će od 23. do 28. jula na Vlašiću, više od 150 sudionika, mališane koji su izborili bitku i pobijedili rak, te njihove roditelje, braću i sestre. Kao i svake godine, volonteri kampa iz Grupe MladiCe (mladi koji su u djetinjstvu izliječeni od raka) koja djeluje u okviru Udruženja ‘Srce za djecu’ dodatno motiviraju djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad rakom moguća.

Udruženje, svake godine, pruža posebno osmišljen program rehabilitacijskog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Program je za njih besplatan (uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb), a rehabilitacijski kamp financira se donacijama, grantovima i aktivnostima Udruženja.

Ciljevi kampa su, među ostalim, jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, psihosocijalno jačanje (jačanje samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka), povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima, smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava, te podizanje svijesti o raku kod djece.

Udruženje ‘Srce za djecu’ okuplja djecu oboljelu od raka i njihove bliske srodnike, pružaju im smještaj, hranu i psihosocijalnu podršku i pomažu s nabavkom lijekova i tretmanima u inozemstvu, kontinuirano unaprjeđuju aktivnosti da bi adekvatnije odgovorili na izazove koje ta opaka bolest nosi sa sobom. Godine 2016. godine otvorili su Roditeljsku kuću, mjesto gdje su tokom liječenja smještena djece koja žive izvan Kantona Sarajevo i njihovi bliski srodnici.

FENA