Aktuelno

FOTOGALERIJA: Na Vlašiću počeo 12. Rehabilitacijski kamp za djecu liječenu od raka

Na Vlašiću počeo 12. Rehabilitacijski kamp za djecu liječenu od raka
Na Vlašiću počeo 12. Rehabilitacijski kamp za djecu liječenu od raka - photo: Srce za djecu

Potpora djeci oboljeloj od raka ključna je, kako tijekom, tako i nakon intenzivnog liječenja, poručeno je u utorak na otvaranju 12. rehabilitacijskog kampa na Vlašiću, u kojem sudjeluje više od 150 mališana liječenih od raka, kao i članova njihovih obitelji.

Glasnogovornica udruge “Srce za djecu” Atifa Buldić-Bešić kazala je da je nakon liječenja rehabilitacija za djecu oboljelu od raka od iznimne važnosti, naglasivši da to pitanje treba biti sustavno uređeno.

Mnogo je tu problema, trauma i psihološke boli i sve to trebamo liječiti poslije. Ovim kampom mi to i radimo i nadamo se da će u budućnosti i država ponuditi neko sistemsko rješenje – kazala je.

Udruga “Srce za djecu” svake godine pruža posebno osmišljen program rehabilitacijskog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka, te njihove roditelje.

Program je za njih besplatan, a rehabilitacijski kamp financira se donacijama, grantovima i aktivnostima udruge.

Kao i svake godine, volonteri kampa iz grupe “MladiCe”, koja okuplja mlade koji su u djetinjstvu izliječeni od raka, dodatno ohrabruju djecu i roditelje da je konačna pobjeda nad bolešću moguća.

Ovaj kamp zaista predstavlja posebno iskustvo poslije cijelog procesa koji smo prošli. On omogućava resocijalizaciju, odnosno ponovno uklapanje u društvo, druženje i igru, i sve što olakšava život i potiče nas da idemo dalje. Presretna sam što mogu biti primjer djeci, pomagati im i olakšati njihovu borbu – kazala je 22-godišnja volonterka Advija Džambas.

Kako navode iz udruge, ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, njihovo psiho-socijalno jačanje, te jačanje samopouzdanja, resocijalizacija i smanjenje stresa.

Rehabilitacijski kamp za djecu i njihove roditelje trajat će do 28. srpnja, a mališani će biti uključeni u brojne aktivnosti, poput kreativnih radionica, škole jahanja i škole plivanja.

Prema podacima udruge “Srce za djecu”, u Federaciji BiH godišnje od raka oboli oko 60 mališana.

FENA