Aktuelno

Istinska vrijednost boravka na Vlašiću: Planinski zrak

Istinska vrijednost boravka na Vlašiću: Planinski zrak
Istinska vrijednost boravka na Vlašiću: Planinski zrak - photo: Agencija DAN (arhiv)

U davna vremena oni koji su boravili uz Travniku, ali i drugim gradovima, znali su za blagodeti odlaska na Vlašić i boravka na čistome planinskom zraku.

Danas je to znatno drugačije, većina je gradila ili kupila objekte radi nekakvog trenda pa ni ne dolaze u njih, a nažalost manji dio njih radi stvarne vrijednosti boravka na ovoj planini. Ipak, veliki broj je onih koji su svjesni vrijednosti vlašićkog zraka, pa koriste svaku mogućnost da barem i kratkim boravkom na ovoj planini učine najbolje za sebe i svoje najmilije.

Šetnja

Šetnja i boravak u prirodi su od izuzetne važnosti za cjelokupno zdravlje. Kretanje i tjelesna aktivnost važni su za razvoj svih dobnih skupina.

Tjelesna neaktivnost povećava rizik od srčanih i malignih bolesti, moždanog udara, visokog tlaka, dijabetesa, a to su vodeći uzroci smrtnosti odraslih ljudi u razvijenim zemljama, a tjelesna neaktivnost izrazito loše djeluje i na psihičko zdravlje.

Za postizanje i očuvanje dobrog zdravlja preporučena je tjelesna aktivnost od najmanje 30 minuta, nekoliko dana u sedmici.

Planinski zrak

Planinski zrak povoljno utiče na imunitet, a u šumskim dijelovima planine su ljekoviti čak i vjetrovi. Ovaj zrak je čistiji od onog u gradovima i manje je vlažan. Upravo jer je suh, lakši je za disanje pa ga brže možete osjetiti u plućima.

Njegovo udisanje pomaže tijelu izbaciti toksine i blagotvorno djeluje na poboljšanje imuniteta.

Ako na planinu odlazite kako bi poboljšali krvnu sliku, što je jedna od dokazanih koristi boravka na višim nadmorskim visinama, trebate znati da se takav učinak može očekivati tek nakon 14 dana zimovanja.

Nakon ovog razdoblja, osim što se povećava hemoglobin, u krvi raste i broj eritrocita, što povoljno utiče na zdravlje jer se poboljšava prijenos kisika u krvi.

Boravak na velikim nadmorskim visinama se ne preporučuje djeci mlađoj od jedne godine i starijim osobama.

Boravak u zimskom periodu

Vlašić je odličan odabir za porodičnu rekreaciju ili godišnji odmor. I po zimi možete biti jednako fizički aktivni kao i u ostatku godine.

Hladni zrak i zimski sportovi natjerat će vas na pojačanu fizičku aktivnost i tako djelovati na poboljšanje vaše kondicije, ali i zdravlja.

Skijanje, snowboard ili sanjkanje bi mogla biti vaša nova zimska okupacija, a planine su najbolji izbor za ove aktivnosti.

Zaključak

Iskoristite svjež zrak vlašićkih zimskih šuma za šetnje kako biste potakli metabolizam i poboljšali vaše zdravlje i vitalnost.

Izlaganje svježem zraku posebno se preporučuje kod:

  • reumatizma
  • bolesti živčanog sustava
  • srčanih tegoba
  • kožnih bolesti
  • respiratornih problema
  • psihičkih bolesti

Dobro nam došli na Vlašić, planinu koja ima dušu!

Agencija DAN