Aktuelno

Kako grijati objekat na Vlašiću?

Kako grijati objekat na Vlašiću?
Kako grijati objekat na Vlašiću?

Godinama se vlasnici svih objekata na planini Vlašić organizuju i prilagođavaju za različite načine grijanja objekata u zimskom periodu.

Dio njih još uvijek koristi klasičan način – zagrijavanje objekata iscijepanim drvetom bukve. Drugi dio, svjesno kršeći direktno Odluku o komunalnom redu, za grijanje koristi ugalj, mada je tom odlukom na prostoru Vlašića zabranjena njegova upotreba.

Sve više objekata prelazi na grijanje uz pomoć loženja peleta, mada i cijene ovog energenta iz godine u godinu rastu, a jednako tako opada njegova kvaliteta, pa se u tom peletu u sve većem dijelu nalazi sirovina jelovine ili nekog drugog drveta zbog čeka brže gori i gubi deklarisanu kaloričnu moć.

Mali dio objekata grije se elektro blokovima, uglavnom se tu radi o apartmanima površine do 60 kvadratnih metara.

Ono što je relativan novitet na tržištu su toplotne pumpe.

Radi se o sistemu grijanja ili hlađenja gdje se temperatura vanjskog zraka hemijskim procesom pretvara u toplotnu energiju. Isplativost je izuzetno velika jer, recimo, klasično zagrijavanje na kruta goriva od jednog kilowata proizvedenog na ložištu, isporučuje jedan kilowat na zagrijavanju. Ovdje je to znatno drugačije. Toplotna pumpa od jednog kilowata električne energije isporučuje gotovo četiri kilowata toplotne i u tome se ogleda najveća prednost u odnosu na klasične sisteme zagrijavanja.

Ono što još uvijek sprječava veći broj objekata da pređu na zagrijavanje toplotnim pumpama svakako je cijena prve instalacije.

Za kuću površine 200 kvadratnih metara, uz podrazumijevajuću kvalitetnu stolariju i fasadu, cijena toplotne pumpe, bojlera (Buffer tank) i prilagođavanja postojeće instalacije, trenutno iznosi oko 12.000,00 KM. Ipak, svi koji su investirali u ovaj vid zagrijavanja, jedinstveni su u mišljenju da je sam komfor potpuno neuporediv sa prethodnim načinima zagrijavanja objekata.

Ipak, imamo primjer Grada Tuzla, koji je javnim pozivima pozvao građane na sufinansiranje poduzimanja mjera smanjenja aerozagađenja, te je projekte postavljanja toplotnih pumpi u domaćinstvima sufinansirao sa iznosom od 50% uloženih sredstava.

Mnoge kompanije u BiH u svojoj ponudi imaju toplotne pumpe različitih snaga, te ovlaštene osobe za kvalitetnu instalaciju. Potrebno je voditi računa o snazi, ali i deklariranoj radnoj temperaturi, imajući u vidu da zimi na Vlašiću temperatura pada i do -20 stepeni Celzijusa.

Realno bi bilo očekivati, posebno imajući u vidu jasnu okrenutost razvoju turizma na Vlašiću, da se i na ovim prostorima u što skorije vrijeme pojave takve inicijative.

Agencija DAN