Aktuelno

OZON dobio prvostepenu presudu prava služnosti za uređenje, opremanje, korištenje i održavanje ski staze na Babanovcu

OZON dobio prvostepenu presudu prava služnosti za uređenje, opremanje, korištenje i održavanje ski staze na Babanovcu
OZON dobio prvostepenu presudu prava služnosti za uređenje, opremanje, korištenje i održavanje ski staze na Babanovcu - photo: Agencija DAN

Iz kompanije OZON d.d. stigao nam je mail sljedećeg sadržaja koji prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Obavještavamo vas da je Općinski sud u Travniku, dana 21.08 2023.godine, donio dugo očekivanu sudsku odluku kojom se konačno skida barijera za građenje novih skijaških staza na Vlašiću kao i novog četvorosjeda i trosjeda.

Neriješeni imovinsko-pravni odnosi vezani za pravo izgradnje ski liftova i staza na Vlašiću, na nekretninama koje navodno pripadaju fizičkim licima, porodici Teskeredžić, će uskoro i definitivno biti razriješeni, nadamo se u skladu sa ovom sudskom odlukom.

Ovakva odluka omogućava firmi „OZON“ d.d. Travnik da konačno realizuje svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić te da izgradi i osvijetli nove kilometre skijaških staza.

Firma „OZON“ d.d. Travnik, za ove zahvate, nije do sada mogla da dobije urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudska odluka, koja je doduše prvostepena, joj to u potpunosti omogućava.

Sud je konačno ustanovio ono što je svima općepoznato, a to je da se na postojećim ski stazama Vlašića i dalje može obavljati ova sportsko-rekreativna djelatnost te da niko (pogotovo ne fizička lica) ne mogu zaprijetiti prestankom skijanja na Vlašiću, jer se radi o djelatnosti od općeg interesa, u koju je do sada ova regija i BiH uložila ogromna sredstva, kojima je ovo skijalište od prije rata dovela u red najizgrađenijih u bivšoj SFRJ.
Obzirom da su sredstva za postavljanje novog vertikalnog transporta obezbijeđena, očekuje se brzo okončanje predmetnog spora i pristupanje realizaciji gradnje staza i liftova na radost ogromnog broja skijaša i ljubitelja planine Vlašić.

Zbog do sada neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, postojeća skijaška infrastruktura je znatno zaostajala iza ostalih skijaških centara u BiH, ne našo krivicom.

Rješavanjem ovih odnosa se konačno daje okvir za gradnju modernih skijaških staza i njihovo podizanje na visinu od 1800 m /nm te gradnju modernih ski liftova, koje bi planinu Vlašić trebalo dovesti u red savremenih skijališta.

Na taj način će skijanje na Vlašiću dobiti potpuno novu dimenziju a turistička ponuda Travnika novi zamah, koji joj je tako prijeko potreban.

S poštovanjem !

D I R E K T O R
 Enes Konjalić