Aktuelno

Potvrđena sudska odluka: Na Vlašiću uskoro četverosjed i nove skijaške staze!

Potvrđena sudska odluka: Na Vlašiću uskoro četverosjed i nove skijaške staze!
Potvrđena sudska odluka: Na Vlašiću uskoro četverosjed i nove skijaške staze!

Iz kompanije OZON z.d.d. zaprimili smo obavijest kojom se stavlja tačka na stalne blokade razvoja sportsko rekreacionog centra na Vlašiću, te otvaraju putevi investicijama u nova postrojenja vertikalnog transporta, uređenje novih ski staza, njihovo osvjetljavanje i zasnježivanje.

Kantonalni sud u Novom Travniku je dana 09.02.2024.godine, potvrdio ranije donijetu prvostepenu odluku Općinskog suda u Travniku kojom se na postojećim i planiranim skijaškim stazama na Vlašiću konačno rješavaju sporna imovinsko-pravna pitanja i skida barijera za građenje novih skijaških staza na Vlašiću kao i instalacija četvorosjeda i trosjeda.” – navodi se u dijelu obavijesti, te se dodaje:

Ovim sudskim odlukama je konačno utvrđeno pravo organizatora skijanja na nesmetano i trajno korištenje skijaških objekata kao i mogućnost dalje izgradnje i modernizacije ski centra na Vlašiću u skladu sa regulacionim i prostornim planovima.

Ljubitelji planine Vlašić, posebno zaljubljenici u zimske sportove, već dugo čekaju zbog nemogućnosti modernizacije ski centra, što se posebno odnosi na postojeće ski liftove – vučnice “Babanovac” i “Markovac”.

U svakom slučaju objavljujemo da ovakva odluka omogućava firmi „OZON” z.d.d. Travnik da konačno realizuje svoje razvojne projekte i postavi moderan vertikalni transport na planini Vlašić te da izgradi i osvijetli nove kilometre skijaških staza.” – dodaje se.

U obavijesti se dalje navodi: “Kao što je navedeno firma „OZON” z.d.d. Travnik, za ove zahvate, nije do sada mogla da dobije urbanističku niti građevinsku dozvolu, ali ova sudska odluka, joj to sada u potpunosti omogućava.

OZON z.d.d. očekuje da će u ovoj godini u razumnom i zakonitom roku dobiti urbanističku i građevinsku dozvolu za postavljanje novog četvorosjeda i dogradnju glavne ski staze ,a odmah nakon toga i dozvolu za gradnju trosjeda za izlazak na vrhove Vlašića (Čavo i Pavo) i gradnju novih pet ski staza sa dužinama od novih,12-13 kilometara, koji bi se gradili na većoj nadmorskoj visini, iznad 1.500 metara.

Sredstva i oprema za ove građevinske poduhvate su obezbjeđena,kao što smo naveli.

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi te se očekuje dalji ubrzani rad na pribavljanju dozvola za gradnju i sama gradnja. Očekuje se da će novi ski lift – četvorosjed biti u funkciji za narednu skijašku sezonu. Modernizacijom vertikalnog transporta i gradnjom novih kilometara ski staza, Vlašić će ponovo postati konkurentan skijalištima na Jahorini i Bjelašnici te drugim poznatim centrima u Regiji.

Na ovaj način će se kompletirati i upotpuniti turistička ponuda grada Travnika dati novi zamah razvoju turizma na ovoj regiji.” dodaje se u obavijesti kompanije OZON z.d.d.

VlasicLIVE.com