Aktuelno

U nedjelju na Galici državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“

U nedjelju na Galici državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“
U nedjelju na Galici državno brdsko-drumsko prvenstvo „Vlašić Uphill“

Državno brdsko-drumsko prvenstvo BiH /Premijer liga BiSaBiH održat će se u nedjelju, 10. aprila na relaciji Travnik-Galica, biciklističkom rutom jednom od najljepših predjela planine Vlašić.

Državno brdsko prvenstvo u drumskom biciklizmu i amaterska utrka „Vlašić Uphill“ održava se u organizaciji Biciklističkog kluba „Tempo“ uz podršku i suorganizaciju sa Turističkom zajednicom SBK/KSB.

Predsjednik Biciklističkog kluba „Tempo“ Marin Nakić je kazao da pored profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine, očekuju i brojne bicikliste amatere, s obzirom da su formirane različite vrste kategorija takmičenja.

Ovo je utrka na kojoj će odmjeriti snagu profesionalni biciklisti iz domaćih klubova, a sama trasa ide „starom vlašićkom cestom”, pitoresknim usponom na Vlašić, koji je nama, lokalcima dobro poznat sa svojim serpentinama i dugačkim usponom, a koji želimo predstaviti i pokazati i ostatku biciklističke scene u BiH“, istaknuo je Nakić.

Utrka će se održavati  na relaciji od Kalibunara do planinarskog doma „Erik Brandis“ , a organizatori poručuju da sve učesnike očekuje izuzetno zanimljiva utrka uz prekrasne krajolike planine Vlašić.

Kako biciklisti budu svladavali uspon koji ne prašta, biće nagrađeni fantastičnim pogledom na slikovitu Lašvansku dolinu omeđenu zelenilom borova i smreke ukrašenim brdima“, dodao je Nakić.

Učesnici utrke vozit će stazom dugačkom od 17 km, sa usponom od 942 m, najvišom tačkom od  1,488 m n/v i najnižom od 546 metara n/v.

Direktor Turističke zajednice SBK/KSB Miroslav Matošević istaknuo je da se u posljednjih nekoliko godina na području Srednje Bosne puno ulaže u razvoj biciklističke ponude, te da je ova utrka samo početak brojnih najavljenih sportskih i rekreativnih događaja u biciklizmu koji će se održati ove godine.

Planina Vlašić je posebno atraktivan resurs kada su ove aktivnosti u pitanju, a Turistička zajednica SBK/KSB će biti aktivno uključena u gotovo sve događaje i dati svoju punu podršku u cilju afirmacije biciklizma i cikloturizma“, zaključio je Matošević.

Kako ističu organizatori kategorije takmičenja podijeljene su na više grupa i to na: licencirane takmičare: elit/U-23, juniore, kadete, mlađe kadete, žene-sve kategorije, mastere: (A, B , C, D / licencirane takmičare). Također, naglašeno je da amateri biciklisti startaju 10 minuta poslije licenciranih biciklista. Za one najuspješnije učesnike koji osvoje prva tri mjesta  osigurane su robno-novčane nagrade i medalje u svim kategorijama.

Prema propozicijama utrke, takmičari su obavezni biti sportski opremljeni, a  vozači ekipe moraju biti jednoobrazno obučeni, kao i poštovati pravila UCI pravilnik, Pravilnik Bi Sa BiH, s time da je strogo kažnjivo nesportsko ponašanje učesnika trke. Okupljanje učesnika se očekuje u 9:30 sati, kada se vrši podjela startnih brojeva, a start utrke za licencirane takmičare je planiran u 12:00 sati, dok amateri biciklisti startaju 10 minuta kasnije.

Također, nakon glavne utrke, osiguran je i ručak za sve učesnike i druženje u 14:00 sati, dok će proglašenje pobjednika po kategorijama i dodjela nagrada i medalja  biti organizirana u 15:00 sati

Organizatori poručuju da Galica i Vlašić oduševljavaju tokom svih godišnjih doba, ali doživjeti  ih na jedan drukčiji način, sada kada se sve ponovo budi i cvjeta, te ukazuju obrisi prekrasnih prirodnih krajolika, definitivno je jedno novo i sasvim sigurno nezaboravno iskustvo.

Naš cilj je da i ovu stranu Vlašića pokažemo posjetiteljima, sportašima, rekreativcima i avanturistima, ali i da nama samima bude dodatni podsicaj da o jedinstvenom zavičaju brinemo i predstavljamo ga na što je moguće bolji način“, kazao je na kraju Nakić te pozvao sve zainteresirane bicikliste da budu dio ove priče.

Prijave se zaprimaju do 9, aprila, a svi zainteresovani učesnici svoje mjesto u utrci mogu osigurati na brojeve  telefona: 061-166-820, 063-630-530 ili putem mail adrese: mmujezinovi@yahoo.com.