Advertisement
Image default
Aktuelno

Vlašić i ove godine želi turiste iz drugih država: Pogodnosti za one koji se moraju testirati!

Ove godine, za razliku od prethodnih, zvanično otvaranje zimske turističke sezone na području SBK/KSB, uslijed pojave pandemije koronavirusa, biće obilježeno u subotu, 19.12.2020. godine uz dosta izmijenjene prilike.
Užem krugu učesnika i posjetitelja, uz uvažavanje svih zakonom propisanih mjera, u hotelu Pahuljica na Vlašiću sa početkom u 14 sati, Turistička zajednica SBK/KSB prezentirat će novu i trenutnim uslovima prilagođenu najavu zimske turističke sezone na području SBK/KSB.

Proteklih godina, zimska turistička sezona, započinjala je uz brojne sportsko-zabavne aktivnosti i evente, međutim , ova zima će biti drukčija od svih drugih, kazao je direktor Turističkog ureda TZ SBK/KSB Miroslav Matošević.

„Potrudili smo se da svim ljubiteljima zimskog doživljaja i ove zimske sezone omogućimo nesmetano uživanje na planini, s tim da ćemo nastojati obezbijediti, kako domaćim i stranim turistima, tako i svim zaposlenicima i dionicima iz oblasti turizma, prije svega sasvim siguran boravak na području Srednjobosanskog kantona“, kazao je Matošević.
Turistička zajednica SBK/KSB je u saradnji sa nadležnim partnerima u okviru priprema za zimsku turističku sezonu utemeljila i razvila „Interni COVID-19 protokol“ koji, pored zakonom propisanih mjera nudi i opsežan spisak dodatnih preventivnih preporuka i kriterija za suzbijanje zaraze koronavirusom, kao i preporuke kako reagirati ukoliko dođe do zaraze, naglasio je Matošević.
Matošević je pojasnio da Protokol sadrži opsežan niz kriterija koje dionici turističke destinacije trebaju poduzeti prilikom odvijanja svojih turističkih aktivnosti, u okviru kojeg će preduzeća i drugi akteri koji se odluče na primjenu predloženih mjera dobiti certifikat „WINTER SAFE DESTINATION“ i sve pogodnosti koje on nudi.

Kako ističu iz TZ SBK/KS, upravo nositelji certifikata će biti promovirani kao poduzeća i akteri koji iznimno brinu o sigurnosti svojih gostiju i uposlenika u promotivnim kampanjama Turističke zajednice, ali i u kampanjama drugih subjekata kao sigurni poslovni subjekti.
Ovom prilikom, biće potpisani i sporazumi o saradnji sa Općinom Travnik, Zavodom za javno zdravstvo SBK/KSB, Domom zdravlja Travnik i preduzećem Pharmamed u okviru za realizacije aktivnosti provedbe Internog COVID-19 protokola tokom zimske turističke sezone.
Pored Internog COVID-19 protokola po pitanju sigurnosti na Vlašiću biti će poduzete i mjere u cilju sigurnog odvijanja turističkih aktivnosti. Trenutno su u pripremi aktivnosti uspostave sezonske ambulante koja će pored uobičajenih liječničkih pregleda i intervencija imati i poseban dio za preglede i liječenje osoba sa simptomima COVID -19 virusa.
Također, tokom zimske sezone biti će osigurano i pet free covid – 19 zona za dezinfekciju, a svi turisti će imati i mogućnost testiranja na COVID-19 na vlastiti zahtjev uz popust od 10%.

Matošević je na kraju još naglasio da su najavljeni i brojni aranžmani unutar hotelskih preduzeća sa 40% popusta na COVID-19 test koji će biti namijenjen turistima koji će imati obavezu testiranja na COVID – 19 pri povratku u svoju matičnu zemlju. Osnovi uslov će biti da gost boravi više od tri dana u registriranom hotelskom smještaju i da je prijavljen u sistemu evidencije u TZ SBK/KSB.

Slični sadržaji:

Općina Travnik: Obavijest za vlasnike objekata na Vlašiću

FOTOGALERIJA: Skriveni prirodni dragulji planine Vlašić

Na Vlašiću zvanično otvorena zimska turistička sezona (VIDEO+FOTO)

VlasicLIVE.com koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolisati i konfigurisati u vašem web pregledniku. Prihvati Opširnije