Aktuelno

Vlašićka skijališta: Posebna, ali sa velikim potencijalom za napredak

Kada je 1978. godine stigla vijest iz Atine o Sarajevu kao domaćinu četrnaestih Zimskih olimpijskih igara, to je obradovalo sve stanovnike naše države, pa tako i našeg travničkog kraja. Vlašić je bio predviđen kao rezervno borilište u slučaju manjka snijega na Igmanu, Jahorini i Bjelašnici. U tom periodu skijališta na Vlašiću su doživjela svoj prvi pravi razvoj.

U tom periodu na planini Vlašić postavljena su četiri skijaška lifta i to:

  1. „Ugar“
  2. „Markovac“
  3. „Babanovac“
  4. „Visovi“

Danas je situacija na Vlašiću malo promijenjena. „Ugar“ i „Visovi“ više nisu u funkciji, a sada na skijalištu funkcionišu tri ski lifta a to su: „Babanovac 1“, „Babanovac 2“ i „Markovac“. Skijalište Vlašić se proteže na dužini od 15 kilometara, a glavni dio skijališta pokriven je liftovima „Babanovac 1 i 2“(od 1260 do 1450 metara nadmorske visine), od kojih je jedna vučnica sidro a druga tanjir. Uz ove liftove nalazi se jedna velika staza, koja je cijelom dužinom osvijetljena za noćno skijanje. Vlašić je prvi skijaški centar u Bosni i Hercegovini koji je svojim skijašima ponudio prelijepo noćno skijanje.

Najviša tačka skijališta je Markovac. S ovog vrha moguće je krenuti na dvije strane. Ove staze se na određenim mjestima spajaju a na nekima razdvajaju pa se nije teško orijentisati. Jedna od staza prolazi pored devedeset-metarske skakaonice, te kroz centar Babanovca vodi do polazne stanice ski lifta. Cijene skipassa su dosta povoljne, a ovaj sistem podržava i snowpass funkciju, tako da vaš pass ne trebate provlačiti svaki put kada prolazite kroz ulazak u ski lift.

Babanovac je danas jedna od najpopularnijih zimskih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini. Predivna priroda, odlične ski staze, bogata hotelska i restoranska ponuda, domaćinska atmosfera, jedinstven i živopisan ambijent i pristupačne cijene čine ovo mjesto poželjnom destinacijom u zimskoj sezoni. Dođite na Babanovac i sami se uvjerite u to.