Aktuelno

Vlašićki sir

Vlašićki sir
Vlašićki sir

Jedna od stvari koja se nedvojbeno vezuje uz planinu Vlašić svakako je Vlašićki sir.

Naravno, nakon rata je bilo bezbroj pokušaja krađe i prisvajanja ovog imena, za što su dijelom krivi i lokalni preporodavači koji donose sir sa Vran planine ili drugih lokacija i prodaju ga ovdje gostima kao “Vlašićki”.

Pravi Vlašićki sir proizvodi se od ovčijeg mlijeka. Kako je stada ovce pramenke na ovom području sve manje, pojedini proizvođači miješaju ovčije i kravlje mlijeko, ali onda to više nije originalni Vlašićki sir. Na ovom je prostoru sve manje proizvođača koji uzgajaju ovcu pramenku i napasaju je na planinskim pašnjacima, a drže se originalne recepture, pa je pravi Vlašićki sir sve teže i pronaći.

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko sojeva ovce pramenke, koji su nastali u različitim klimatskim i hranidbenim uslovima. Imena su dobivali, obično, prema području postanka, planini i slično. Najpoznatiji soj u našoj zemlji upravo je vlašićki (travnički) soj, koji se uzgaja ovdje.

Pramenka se u BiH javlja u četri različita soja: vlašićki (travnički) najkrupniji i najrasprostranjeniji soj na području BiH, zatim sojevi rasprostranjeni u centralnom dijelu BiH (privorski, kupreški) i humski (stolački) soj male brojnosti zastupljen na širem području Hercegovine. Otvoreno runo pramenke, po kojemu je dobila ime, čine dugački pramenovi tipa grubih vlakana. Vjekovima je uzgajana u siromašnim uslovima hranjenja i smještaja.

Akademik Marko Vego i njegovi istomišljenici pretpostavljaju da su nomadski Vlasi u stvari romanizirani potomci starih Rimljana i drevnih ilirskih plemena. Oni su recepturu pravljenja vlašićkog sira donijeli s jednog od njihovih beskrajnih putovanja, oko 1000-te godine nove ere.

Vlašićki sir se izrađuje tako što se mlijeko zasiri sirištem (majom) i nakon nekoliko sati takvo usireno se stavlja u platnene vreće gdje ostaje dva do tri sata, a onda se reže u kriške i slaže u drvene kace. Nakon toga se zalijeva slanom vodom koja ga drži zaštičenog od kvarenja. Faza dozrijevanja mu traje oko tri mjeseca.

Vlašićki sir se obavezno prije upotrebe stavi nekoliko sati u običnu vodu kako bi se smanjila koncentracija soli.

Agencija DAN