Aktuelno

Znate li kako se kvalitetno pripremiti za ski sezonu?

Znate li kako se kvalitetno pripremiti za ski sezonu?
Znate li kako se kvalitetno pripremiti za ski sezonu? - photo: Agencija DAN (arhiv)

Ukoliko planirate ove sezone ići na skijanje onda morate pripremiti svoje tijelo za takav aktivan odmor.

Skijanje se ne sastoji samo od spuštanja niz ski stazu, nego uključuje i okretanje, penjanje, hodanje i padanje. To su aktivnosti i pokreti pri kojima aktiviramo različite grupe mišića, koje svaki skijaš mora naučiti kontrolisati, bez obzira na brzinu koju postiže.

Širom svijeta veliki broj ljudi uživa u skijanju zbog osjećaja slobode na padinama, krajolika, rekreativnih benefita i mnogih drugih pogodnosti zbog kojih je skijanje puno više od oblika rekreacije. Doduše, za razliku od većine rekreativnih sportova, skijanje nije aktivnost s kojom ćemo podizati nivo treniranosti ili tjelesne spreme. Upravo suprotno, budite u formi i potpuno fizički spremni prije nego što sezona skijaških radosti počne.

Dva do tri mjeseca pred početak skijaške sezone poželjno je početi s izvođenjem ciljanih vježbi namijenjenih jačanju mišićnih grupa koje se intenzivno koriste tokom skijanja ili boardanja. Takvom pripremom osiguravamo ugodan boravak na snijegu i uživanje u zimskim sportovima s minimalnom mogućnošću povrede:

  • Kardiovaskularni trening kao osnova našeg treninga, zavisno od stepena naše fizičke spreme. Riječ je o dugotrajnoj aktivnosti poput jogginga, orbitrek sprava ili intervalnom treningu koji će nas najefikasnije pripremiti za skijaška iskušenja.
  • Klasični trening snage za jačanje cijelog kinetičkog lanca koji će se fokusirati na osnaživanje mišića nogu i adekvatnu pripremu gornjeg dijela tijela.
  • Funkcionalni trening snage za core mišiće, vitalni dio tijela koji povezuje donji i gornji dio tijela, te će uveliko uticati na naše performanse na snijegu.
  • Trening fleksibilnosti fokusiran na mišiće nogu i trupa. Redovnim i kontrolisanim istezanjem, naše tijelo će biti gipkije i manje podložno povredama od padova i eventualnih sudara.
  • Trening propriocepcije i balansa koji ima dvostruku ulogu, pripremu tijela za nestabilne i nepredvidive uslove, te prevenciju povreda (posebno kolateralnih ligamenata koljena).
  • Specifični skijaški i pliometrijski trening koji simuliše stvarne skijaške pokrete, razvija eksplozivnu snagu i brzinu nogu te jakost nogu i cora potrebne za skijanje na višem stepenu.

Sa takvim treninzima, koji su sasvim dovoljni za prosječnog rekreativca, osiguraćete dobru kondiciju, ugodno se osjećati, spriječiti upale mišića nakon skijanja, a aerobne vježbe će vam dobro doći kao trening disajnog i kardiovaskularnog sistema kako bi se lakše adaptirali na nadmorske visine i dugačke napore.

Nakon skijanja je obavezno da istegnete noge i one mišićne grupe gdje osjećate najviše zamora i upalu. Pokušajte potpuno opustiti noge i rukama protresti mišiće da biste ih olabavili.

Agencija DAN/Zdravija.com